Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε υποσχόμενη σχέση μεταξύ φλαβονοειδών και πρόληψης άνοιας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.

Αν και προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέσεις μεταξύ κακής διατροφής και αυξημένου κινδύνου για άνοια, η νέα, του Queen's University Belfast, εξέτασε τον ρόλο της διατροφής πλούσιας σε φλαβονοειδή στην πρόληψη της άνοιας.

Η μελέτη περιέλαβε 121.986 συμμετέχοντες στη UK Biobank μεταξύ o40 και 70 ετών που παρακολουθήθηκαν 9,2 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ σκορ πρόσληψης φλαβονοειδών, διαφόρων υποκατηγοριών τους και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως γενετικό κίνδυνο, παρουσία κατάθλιψης και υπέρτασης.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν υιοθετήσει περισσότερο την πλούσια σε φλαβονοειδη διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας- ιδιαίτερα άνθρωποι με υψηλό γενετικό κίνδυνο καθώς και αυτόί με συμπτώματα κατάθλιψης.

Η Καθηγήτρια  Aedín Cassidy, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι 6 επιπλέον μερίδες τροφών πλουσίων σε φλαβονοειδή, ιδιαίτερα μούρα, τσάι και κόκκινο κρασί, συνδέονταν με 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται κυρίως σε φυτικές τροφές και προσφέρουν οφέλη στην υγεία έχοντας αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων νόσων, όπως καρδιαγγειακή νόσο, και βελτιωμένη νοητική λειτουργία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα