Ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν την καρδιακή απεικόνιση ταχύτερη και φθηνότερη. Η αυτοεπιβλεπόμενη μάθηση επιτρέπει ακριβέστερες εικόνες της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο με λιγότερα δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας

Κατά την εξέταση της καρδιάς, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς επιτυγχάνει υψηλή χωρική ανάλυση και, σε αντίθεση με την αξονική τομογραφία ή τον καρδιακό καθετηριασμό, δεν προκαλεί έκθεση σε ακτίνες Χ.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος ιατρικής απεικόνισης είναι χρονοβόρος, καθώς μια εικόνα αποτελείται από δεδομένα πολλών επιμέρους μετρήσεων. Ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία εργάζονται σε μια διεθνή ομάδα για να επιταχύνουν τις μετρήσεις χωρίς να υποβαθμίσουν την ποιότητα - με τη βοήθεια της "αυτοεπιβλεπόμενης μάθησης".

Οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους εξέτασης στην καρδιακή διάγνωση - οι απεικονιστικές τεχνικές επιτρέπουν την άποψη της καρδιάς από έξω και έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καρδιαγγειακής ιατρικής. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση της ανατομίας της καρδιάς, της λειτουργίας των κοιλιών, των ιστών και των βλαβών του καρδιακού μυός.

Ο ασθενής βρίσκεται σε μαγνητικό σωλήνα και πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία και ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έναν υπολογιστή για τη δημιουργία εικόνων διατομής του οργάνου.

Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για χρόνο εξέτασης έως και 60 λεπτά - τόσος χρόνος απαιτείται για τη λήψη των μετρήσεων και τον υπολογισμό των εικόνων από τον υπολογιστή.

Η χρήση της μηχανικής μάθησης επιτρέπει την απεικόνιση ακόμη και με λιγότερα δεδομένα μετρήσεων μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση εξοικονόμησης χρόνου και κόστους απαιτεί τέλειες εικόνες με τις οποίες μπορούν να εκπαιδευτούν εξαρχής τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Τέτοιες τέλειες εικόνες εκπαίδευσης δεν υπάρχουν για τη μαγνητική τομογραφία κίνησης σε πραγματικό χρόνο της παλλόμενης καρδιάς, καθώς εξακολουθούν να είναι πολύ θολές.

Ωστόσο, μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Martin Uecker και Moritz Blumenthal από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Απεικόνισης του τεχνικό Πανεπιστήμιο του Γκράτς κατάφερε τώρα να παράγει ακριβείς εικόνες μαγνητικής τομογραφίας σε ζωντανή μετάδοση, ακόμη και χωρίς τέτοιες εικόνες εκπαίδευσης και χρησιμοποιώντας πολύ λίγα δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό "Magnetic Resonance in Medicine".

Για να εκπαιδεύσουν το μοντέλο μηχανικής μάθησης, οι Uecker και Blumenthal χρησιμοποιούν μεθόδους "αυτοεπιβλεπόμενης μάθησης" - ένα ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της επιβλεπόμενης και της μη επιβλεπόμενης μάθησης στον τομέα της μηχανικής μάθησης: στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν χρησιμοποιούνται προ-επιλεγμένες τέλειες εικόνες για την εκπαίδευση του μοντέλου, αλλά μέρος των αρχικών δεδομένων από τα οποία το μοντέλο πρόκειται να ανακατασκευάσει τις εικόνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα