Επιστήμονες μελετούν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις ευρείες κλινικές δυνατότητες των φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Σε μια μικρή αίθουσα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αξιοποιούν την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ένα μπαρ για να μελετήσουν κατά πόσον τα blockbuster φάρμακα κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν την επιθυμία για αλκοόλ.

Μελέτες σε ζώα και αναλύσεις ηλεκτρονικών αρχείων υγείας δείχνουν ότι το τελευταίο κύμα φαρμάκων για την απώλεια βάρους - γνωστών ως αγωνιστών του υποδοχέα του πεπτιδίου 1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη (GLP-1) - μειώνει πολλά είδη επιθυμίας ή εθισμού, από το αλκοόλ έως τη χρήση καπνού.

"Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ως επόμενο βήμα", λέει ο Λορέντζο Λέτζιο, ερευνητής εθισμού στο NIH στη Βαλτιμόρη.

Στη μελέτη της οποίας προίσταται, οι εθελοντές - συμμετέχοντες κάθονται στο μπαρ και μπορούν να δουν, να μυρίσουν και να κρατήσουν τα αγαπημένα τους ποτά, ενώ παράλληλα περνούν από τεστ, όπως ερωτήσεις σχετικά με την επιθυμία τους και ξεχωριστά ο εγκέφαλό τους σαρώνεται, ενώ βλέπουν εικόνες με αλκοόλ.

Σε ορισμένους χορηγείται το φάρμακο για την απώλεια βάρους σεμαγλουτίδη (που κυκλοφορεί στην αγορά ως Wegovy) και σε άλλους δίδεται εικονικό φάρμακο.

Ο περιορισμός του εθισμού δεν είναι το μόνο πιθανό επιπλέον όφελος των φαρμάκων GLP-1.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών για άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή χρόνιες νεφρικές παθήσεις, να διευκολύνουν τα συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο και ακόμη και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον.

Υπάρχουν τώρα εκατοντάδες κλινικές δοκιμές που δοκιμάζουν τα φάρμακα για αυτές τις παθήσεις και άλλες τόσο διαφορετικές όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η γνωστική δυσλειτουργία και οι επιπλοκές του HIV.

"Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα φάρμακα με βάση το GLP-1 εξετάζονται ως πιθανές θεραπείες για κάθε πάθηση", λέει ο Randy Seeley, ειδικός στην παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ανν Άρμπορ.

Εντούτοις μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αποδειχθεί σε ποιες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά είναι χρήσιμα. Η κατανόηση του τρόπου δράσης τους θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, ο λόγος φαίνεται απλός: η απώλεια βάρους είναι σχεδόν βέβαιο ότι προσφέρει μεγάλο μέρος του οφέλους. Αλλά τα αποτελέσματα που παρατηρούνται σε καταστάσεις όπως ο εθισμός και η νόσος του Πάρκινσον περιλαμβάνουν άλλους μηχανισμούς που απέχουν πολύ από το να αποσαφηνιστούν.

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα