Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH) χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσουν για πρώτη φορά βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Για την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT-4 της OpenAI.

Με βάση αυτό το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα που δοκιμάστηκε σε εκατοντάδες βακτήρια και βοήθησε στον εντοπισμό της ανθεκτικότητας σε ζωτικής σημασίας αντιβιοτικά, όπως αναφέρει το UZH.

Παρόλο που το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πέτυχε καλά αποτελέσματα, δεν ήταν τέλειο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανθρώπινοι εμπειρογνώμονες ήταν πιο ακριβείς.

Ωστόσο, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην τυποποίηση και την επιτάχυνση της διαγνωστικής διαδικασίας.

"Η έρευνά μας είναι το πρώτο βήμα προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαγνωστική ρουτίνα, ώστε οι γιατροί να μπορούν να εντοπίζουν ταχύτερα τα ανθεκτικά βακτήρια", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Adrian Egli από το Ινστιτούτο Ιατρικής Μικροβιολογίας σε σχετική ανακοίνωση.

Η μελέτη δείχνει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το σύστημα θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη μείωση της μεταβλητότητας και της υποκειμενικότητας των χειροκίνητων αναλύσεων και έτσι να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024