Εικονικοί κόσμοι, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακά ημερολόγια πόνου - η ιατρική χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως οι ημικρανίες και ο πόνος στην πλάτη. Αλλά πόσο μακριά μπορεί και πρέπει να φτάσει η ψηφιοποίηση στη θεραπεία του πόνου;

Η θεραπεία του χρόνιου πόνου θα πρέπει πάντα να είναι πολυτροπική. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την εκμάθηση του τρόπου αντιμετώπισης του πόνου.

Από τα ψηφιακά ημερολόγια πόνου έως την απόσπαση της προσοχής μέσω εικονικών κόσμων - οι γιατροί στρέφονται όλο και περισσότερο σε ψηφιακές λύσεις για την καταπολέμηση του πόνου.

Αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιούνται ήδη για ασθενείς με χρόνιο πόνο, όπως πονοκεφάλους ή προβλήματα στην πλάτη.

Στο μέλλον, οι τεχνικές λύσεις και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση σε ολόκληρο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι χρόνιες ασθένειες, δήλωσε ο Δρ Lars Neeb, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας (DMKG), στο φετινό Γερμανικό Συνέδριο Πόνου στο Μανχάιμ.

"Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διαγνώσεις ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να κάνει ο άνθρωπος", δήλωσε η πρόεδρος του συνεδρίου καθηγήτρια Dr Dagny Holle-Lee. Ωστόσο, αυτό εγείρει βασικά ηθικά ερωτήματα όπως: "Ποιος φέρει την ευθύνη εάν μια διάγνωση που υποστηρίζεται από την ΤΝ είναι λανθασμένη;".

Η απάντηση είναι καθοριστικής σημασίας σε περίπτωση λανθασμένων αποφάσεων ή θεραπευτικών σφαλμάτων. Η λήψη αποφάσεων από αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης πρέπει επίσης να είναι κατανοητή. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση και η επικοινωνιακή φροντίδα δεν πρέπει να περνούν σε δεύτερη μοίρα όταν οι μηχανές υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τις κλινικές αποφάσεις, δήλωσε η Holle-Lee.

Σύμφωνα με τον Neeb, οι ασθενείς μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα (VR) για να βυθιστούν σε μια άλλη πραγματικότητα και έτσι να μειώσουν τον πόνο με στοχευμένο τρόπο. Αυτές οι λεγόμενες θεραπείες απόσπασης της προσοχής έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τον πόνο στην πλάτη ή τα νευροπαθητικά ενοχλήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εφαρμογές VR μπορούν να μειώσουν την αίσθηση του πόνου μεταφέροντας τον εγκέφαλο σε θετικά σενάρια χωρίς άγχος.

Οι ασθενείς πρέπει να κατανοούν καλύτερα το σώμα και τον πόνο τους

Σύμφωνα με τον Neeb, μια άλλη πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι ο συνδυασμός της VR με τεχνικές βιοανάδρασης, στις οποίες χρησιμοποιείται οπτική και ακουστική ανατροφοδότηση για να μάθει κανείς να ελέγχει την ένταση του σώματος και τα επίπεδα στρες.

Ο συνδυασμός εικονικής πραγματικότητας και φυσιολογίας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον πόνο μακροπρόθεσμα. Βοηθά επίσης τους ασθενείς να κατανοήσουν και να ελέγξουν καλύτερα τις σωματικές τους αντιδράσεις. Τα προγράμματα που υποστηρίζονται από αλγόριθμους θα επιτρέψουν επίσης στους ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία να καταγράφουν τα συμπτώματα του πόνου τους, να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και να εκτελούν στοχευμένες ασκήσεις για την καταπολέμηση του πόνου.

Υπάρχει έλλειψη μιας καλής δομής περίθαλψης για τον χρόνιο πόνο, ιδίως στον τομέα των εξωτερικών ιατρείων, σύμφωνα με ανακοίνωση για το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Γερμανική Εταιρεία Πόνου και τη Γερμανική Εταιρεία Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας. Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο περίπου ένας στους δώδεκα ανθρώπους με χρόνιο πόνο λαμβάνει ένα κέντρο θεραπείας με επαρκή εξειδίκευση.

Οι πάσχοντες ζουν συχνά για χρόνια χωρίς διάγνωση και, ως εκ τούτου, χωρίς επαρκή θεραπεία. Ένας λόγος για την ανεπαρκή κατάσταση περίθαλψης είναι ότι πολλοί γιατροί έρχονται σε επαφή με το σημαντικό θέμα της ιατρικής του πόνου μόνο χρόνια μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι να κάνω αν κρυώνω συνέχεια
Επίσκεψη Αγαπηδάκη στα Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική
ECDC: Συναγερμός για στέλεχος ιού πολιομυελίτιδας στην Ισπανία