Αν δεν μπορείτε να στριμώξετε τακτική άσκηση στο πρόγραμμά σας, ερευνητές δηλώνουν οτι μπορείτε ακόμα να αποκομίσετε οφέλη, αν περιστασιακά κάνετε jogging για 30 λεπτά. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ακόμα και για μια φορά άσκηση, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση παραγόντων κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, με τα οφέλη να είναι εμφανή την επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές που εξέτασαν την επίδραση αερόβιας άσκησης 30 λεπτών σε ομάδα νέων υγιών ενηλίκων, ανακάλυψαν ότι μετά από 24 ώρες υπήρχε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης πλάσματος, όπως έδειξε η από του στόματος δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (OGTT), και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Aν και είναι γνωστό ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη μακροπρόθεσμα, η νέα έρευνα στο Journal of Endocrinological Investigation είναι ελαφρώς διαφορετική, καθώς εξέτασε την άμεση επίδραση της άσκησης στον κίνδυνο διαβήτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της άσκησης σε 32 συμμετέχοντες 20-35 ετών, που δεν είχαν διαβήτη και δεν λάμβαναν φάρμακα.

Στην έναρξη της δοκιμής υποβλήθηκαν σε OGTT, που ακολουθήθηκε από ελαφρύ jogging.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δεύτερη OGTT, 24 ώρες μετά την άσκηση για να εξεταστεί η αλλαγή στη γλυκόζη νηστείας, στη γλυκόζη μετά από 1 ώρα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μετρήθηκε επίσης.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν ότι 24 ώρες μετά την άσκηση, τα επίπεδα γλυκόζης στη 1 ώρα μειώθηκαν από 122.8 mg/dL στην έναρξη σε  111.8 mg/dL, και τα επίπεδα ινσουλίνης μετά την άσκηση μειώθηκαν από 57.4 IU/mL στην έναρξη σε  43.5 IU/mL.

Παράλληλα, η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε σημαντικό μαζί με μείωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα επίσης υπέδειξαν βελτιωμένη λειτουργία βητα κυττάρων την επομένη της άσκησης.

Είναι η πρώτη έρευνα που αξιολογεί την επίδραση άσκησης για μια φορά στα επίπεδα γλυκόζης στη μια ωρα μετά από OGTT.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η άσκηση θα μπορούσε να εχει άμεση επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Πηγές:
Journal of Endocrinological Investigation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φυσικοί τρόποι να απαλλαχθείτε από τον πόνο
Οστεοπόρωση: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα και η αξία της ολιστικής αντιμετώπισης