Σύστημα με βάση την τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε να μειώσει τον κίνδυνο αναπάντεχων θανάτων εντοπίζοντας τους νοσηλευόμενους που είχαν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους.

Αυτό έδειξε νέα έρευνα στο Canadian Medical Association Journal.

Ερευνητές του Unity Health Toronto, ICES και University of Toronto, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του CHARTWatch, ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, που χρησιμοποιήθηκε σε παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου  St. Michael μετά από ανάπτυξη και δοκιμή 3 ετών.

Η μελέτη περιέλαβε 13.649 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην παθολογική πτέρυγα,  55–80 ετών  (9.626 πριν την περίοδο παρέμβασης και 4.023  με χρήση  CHARTWatch) και 8.470 νοσηλευόμενους σε άλλες μονάδες, που δεν χρησιμοποιούσαν CHARTWatch.

Κατά τη διάρκεια των 19 μηνών της περιόδου παρέμβασης, 482 ασθενείς στην παθολογική πτέρυγα έγιναν υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με 1.656 ασθενείς που έγιναν υψηλού κινδύνου στους 43 μήνες πριν την περίοδο παρέμβασης.

Υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι μη παρηγορητικής φροντίδας στην ομάδα CHARTWatch έναντι της ομάδας πριν την παρέμβαση (1.6% έναντι  2.1%).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης  με βάση την τεχνητή νοημοσύνη είναι υποσχόμενα για τη μείωση αναπάντεχων θανάτων στα νοσοκομεία.

Οι τακτικές επικοινωνίες βοήθησαν στη μείωση των θανάτων, καθώς το CHARTWatch έδινε στους γιατρούς προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, emails σε ομάδες νοσηλευτών δυο φορές ημερησίως και καθημερινά  emails στην ομάδα παρηγορητικής περίθαλψης.

Η ερευνητική ομάδα, επίσης δημιούργησε οδό περίθαλψης για ασθενείς υψηλού κινδύνου, με αυξημένη παρακολούθηση από νοσηλευτές, ενισχυμένη επικοινωνία μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών, ενώ στόχευσε να ενθαρρύνει τους γιατρούς στην επαναξιολόγηση των ασθενών.

Η μελέτη έδειξε πώς συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να υποστηρίζουν γιατρούς και νοσηλευτές στην περίθαλψη υψηλής ποιότητας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ελπίζουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώνουν την υγεία των ασθενών και να οδηγήσουν στην αποφυγή πρόωρων θανάτων.

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχική υγεία: Συμβουλές για άνδρες
Η καρδιακή αρρυθμία αντιμετωπίζεται με ακτινοβολία
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Λαμίας και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων