Από μέρα σε μέρα, ετοιμάζεται ο ΕΟΠΥΥ να στείλει ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τους καλοπληρωτές ή κακοπληρωτές των rebate και clawback του 3ου τριμήνου του έτους. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η λίστα θα είναι έτοιμη, σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, θα μπορέσει το υπουργείο με τη σειρά του, να λάβει τα μέτρα του.

Εδώ, το θέμα αφορά τα φάρμακα, αφού για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά, το θέμα ... «λύνεται» πολύ εύκολα με την μη εξόφληση τιμολογίων...

Τι θα πάθουν οι «κακοπληρωτές»;

Ο νόμος δίνει την ευχέρεια να πεταχτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν πληρώνεται rebate, εκτός θετικής λίστας. Μόνο που το μέτρο έχει εφαρμοστεί – σύμφωνα με παράγοντες του ΕΟΠΥΥ – μόνο μία φορά, πέρυσι το Μάρτιο.

Το πιο καίριο rebate στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η «μοιρασιά» μεταξύ ασθενών και φαρμακευτικών, της συμμετοχής σε φάρμακα μοναδικά, από την ασφαλιστική τιμή μέχρι τη λιανική, το οποίο ως το τέλος του έτους υπολογίζεται στα 15 εκ. ευρώ, ενώ για του χρόνου το ποσό ανεβαίνει στα 65 εκ. ευρώ.

Και καθώς οι φαρμακευτικές έχουν προσβάλει το μέτρο στο ΣτΕ, δεν το αναγνωρίζουν, ούτε φαίνονται διατεθειμένες να το πληρώσουν.

Αυτή η αναμονή της επόμενης κίνησης, είναι σαν σκληρή παρτίδα σκάκι...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το voucher για δωρεάν απογευματινό χειρουργείο και η επιλογή ιδιωτικής κλινικής
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο αντίκτυπος της κρίσης του κόστους ζωής στα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ  
Διαλογισμός κατά χρόνιου πόνου