Στο άρθρο 53 του σχεδίου νόμου περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους υγείας έως 31-12-2012 με παροχή έκπτωσης 10% για τις κλινικές και 45% επί του συνολικού ποσού για τα χρέη που έχει δοθεί προκαταβολή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής, τονίστηκε από τους παρόχους (Ιδιωτικές Κλινικές, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Φυσιοθεραπευτές) ότι δεν είναι δυνατόν μετά από 3 χρόνια από την προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε έκπτωση 8% να αυξάνεται σε 10%. Ζήτησαν η έκπτωση να μην ξεπερνά το 4% και για τα ποσά που έχει δοθεί προκαταβολή και απομένει το 10% (ΟΠΑΔ και ΕΟΠΥΥ 2012) η έκπτωση να μην ξεπερνά το 2,5%.

Ληξιπρόθεσμα νοούνται τα χρέη που έχουν καταγραφεί έως 30-4-2016, ενώ καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής καθορίζεται η 30η 6-2017. Εάν μέχρι τότε κάποια ταμεία δεν έχουν πληρώσει τα χρέη, αυτόματα αυτά μεταφέρονται στα ταμεία με μεγάλη πιθανότητα παραγραφής, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ θα εμφανίζεται χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη.

Για την αποπληρωμή με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο απαιτείται η ανεύρεση των φυσικών παραστατικών, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από ΙΚΑ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, καθώς και Υπεύθυνη δήλωση για την έκπτωση και την παραίτηση από κάθε διεκδίκηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χορήγηση σεμαγλουτίδης με βάση την υδρογέλη - Θα χορηγείται μια φορά το μήνα
Παιδιά: Ο φυσιολογικός ορός μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος [μελέτη]
ΕΟΠΥΥ στην 88η ΔΕΘ: Ο πολίτης στο επίκεντρο των υπηρεσιών Υγείας