Γράφει η Ελπινίκη Καπίρη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
«Μήπως γλιτώσω κάποιες θερμίδες αν δεν φάω πρωινό;» Μέγα στρατηγικό λάθος αν σκεφτείτε ότι η παράλειψη του πρωινού φαίνεται τελικά να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και σε υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Αντίθετα, η κατανάλωση πρωινού αποτελεί σύμμαχο τόσο στην απώλεια όσο και στον έλεγχο του βάρους, αφού αυτοί που καταναλώνουν τακτικά πρωινό έχει φανεί ότι προσλαμβάνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες και έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν. Μάλιστα, φαίνεται να υπάρχει και δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ συχνότητας κατανάλωσης πρωινού (φορές/ εβδομάδα) και ΔΜΣ.
Μία γρήγορη ματιά στις συνήθεις επιλογές πρωινού όπως μη επεξεργασμένα δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, φρούτα ή 100% φυσικοί χυμοί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό!
Τα συστατικά του πρωινού … συστατικά επιτυχίας!
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά και τα φρούτα όχι μόνο δεν δίνουν θερμίδες, αλλά αυξάνουν τον όγκο της τροφής που καταναλώνουμε και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι. Έτσι, πεινάμε λιγότερο, τρώμε λιγότερο, επιδρώντας έμμεσα στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.
Η πρόσληψη τουλάχιστον 3 μερίδων μη επεξεργασμένων δημητριακών την ημέρα φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Έτσι, εάν επιλέξετε 1 φλιτζάνι μη επεξεργασμένων δημητριακών, 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή 1 μπάρα δημητριακών και 1 κριτσίνι ολ. άλεσης προσλαμβάνετε ήδη δύο από τις τρεις μερίδες δημητριακών που συνιστώνται. Τα φρούτα δε, χαρίζουν ευχάριστη γεύση αλλά και πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τρεις μερίδες γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, όπως τυρί ή γιαούρτι, φαίνεται από έρευνες να βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ενώ η πρόσληψη ασβεστίου από αυτά σχετίζεται με χαμηλότερο ΔΜΣ και μειωμένη συσσώρευση λίπους. Ο συνδυασμός δε, γαλακτοκομικών προϊόντων με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (όπως γάλα με δημητριακά ή γιαούρτι φρούτων με δημητριακά) φαίνεται να οδηγεί σε μικρότερη αύξηση στο ΔΜΣ και στην περιφέρεια μέσης αλλά και να βοηθά τα υπέρβαρα άτομα να μην γίνουν παχύσαρκα.
Το πρωινό … ρυθμιστής της πείνας!
Η πρόσληψη πρωινού, αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, ρυθμίζει τη συγκέντρωση ορεξιογόνων ορμονών όπως είναι η γρελίνη και η χολοκυστοκινίνη, ενώ μειώνει και το ρυθμό που αδειάζει το στομάχι. Έτσι, συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης τις επόμενες ώρες και κατ’ επέκταση στην ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε στα επόμενα γεύματα.
Ακόμα λοιπόν κι αν βιάζεστε ή δεν πεινάτε, ξεκινήστε τη μέρα σας αρχικά με 1 μόνο τρόφιμο όπως 1 σουσαμοκούλουρο και σταδιακά θα δείτε ότι το πρωινό θα σας γίνει ο πολυτιμότερος σύμμαχος στη μάχη με τη ζυγαριά!
Πηγές:
www.nutrimed.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα