Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλο, που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Το κάλιο, μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών. Περίπου το 95% του καλίου στο σώμα αποθηκεύεται κυρίως στο ενδοκυττάριο τμήμα, ενώ άλλοι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το χλώριο, στο εξωκυττάριο. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου είναι δυνητικά ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν διαταραχή στη διαχείριση του καλίου από τα νεφρά, για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πόσο κάλιο χρειάζεται;
Δεν υπάρχει RDA για το κάλιο. Μια επαρκής ημερήσια ποσότητα καλίου για τους ενήλικες είναι 4.700 mg / ημέρα.
Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του;
Το κάλιο έχει σημαντικό ρόλο σε όλο το σώμα και συμμετέχει στις ίδιες λειτουργίες με το νάτριο, αλλά με έναν συμπληρωματικό ρόλο, και η ισορροπία μεταξύ των δύο στοιχείων είναι σημαντική. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από του σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Κάλιο και υπέρταση
Οι ισχύουσες συνιστώμενες διαιτητικές στρατηγικές για μείωση της πίεσης περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, την αύξηση του προσλαμβανομένου καλίου, την απώλεια βάρους, την κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο και την υιοθέτηση μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής, όπως αυτή δίνεται από τις Προσεγγίσεις για την Υπέρταση (δίαιτα DASH). Η δυνατότητα των νεφρών να εκκρίνουν ή να συντηρούν το νάτριο είναι ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η απάντηση του οργανισμού στη μείωση του αλατιού διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και μπορεί να μην παρέχει μετρήσιμα οφέλη στους ανθρώπους που ήδη βρίσκονται σε φυσιολογικά όρια. Αντίθετα, η μειωμένη αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένες προσλήψεις καλίου, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στη δυνατότητα του καλίου να αυξάνει την έκκριση νατρίου και τις επιδράσεις του στα αιμοφόρα αγγεία.
Διατροφικές πηγές
Το κάλιο υπάρχει φυσικά στα περισσότερα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, πλούσιες πηγές καλίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, οι ψημένες γλυκοπατάτες, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, μπανάνες, πορτοκάλια). Επίσης καλές πηγές καλίου είναι το κρέας (όπως το κοτόπουλο), κάποια ψάρια (σολομός, τόνος), το γάλα, το γιαούρτι, οι φακές και τα φασόλια.
Τι παθήσεις δημιουργεί η έλλειψή του;
Η υποκαλιαιμία είναι μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα από τον θεράποντα ιατρό. Η υποκαλιαιμία προκαλεί συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, ευερεθιστικότητα, κούραση, έλλειψη ενέργειας, κράμπες, στομαχικές και καρδιακές διαταραχές.
Ποιες καταστάσεις συνδέονται με αυξημένο κάλιο;
Καταστάσεις που συνδέονται με υψηλά επίπεδα καλίου είναι πέρα από την υπερβολική πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, η οξεία και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο υποαλδοστερονισμός, διάφορες λοιμώξεις, έντονη κατάσταση αφυδάτωσης, η Νόσος του Addison και ο ψευδουποαλδοστερονισμός.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών