Ως σημαντικά «εργαλεία» προκειμένου να ελέγξει κανείς αποτελεσματικά το σωματικό βάρος και να βελτιώσει την υγεία του στο σύνολό της χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, στη σχετική ομιλία που πραγματοποίησε στα πλαίσια του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Διατροφής ο Adam Drewnowski, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου για τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Washington.
Ο καθηγητής τόνισε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη και επιπλέον κατέρριψε τους ισχυρισμούς ότι προκαλούν παχυσαρκία.
Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα για τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες;
Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πώς οι ολιγοθερμιδικές δεν ευθύνονται για το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία, όταν δε καταναλώνονται στα πλαίσια μίας υγιεινής –ισσορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρηση του βάρους.
Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής περίπου το 30% των ενηλίκων χρησιμοποιεί ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, από τους οποίους το 19% επιλέγει ροφήματα χαμηλών θερμίδων και περίπου το 12% επιτραπέζια γλυκαντικά.
Μάλιστα, οι γυναίκες με υψηλότερα εισοδήματα και ανώτερο μορφωτικό επίπεδο είναι που τις καταναλώνουν περισσότερο συχνά, ενώ η κατανάλωση των γλυκαντικών υλών φαίνεται πως αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας, φθάνοντας στο μέγιστο επίπεδό της στα άτομα μεταξύ 45 και 64 ετών.
Οι γλυκαντικές ύλες σχετίζονται με έναν πιό υγιεινό τρόπο ζωής
Τα παραπάνω δείχνουν τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του Δρ. Adam Drewnowski που πραγματοποιήθηκε σε 22.000 καταναλωτές ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Τα άτομα που χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες τρώνε πιο ποιοτικά, ασκούνται περισσότερο και καπνίζουν λιγότερο.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο καθηγητής: «τα άτομα που καταναλώνουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες, έχουν πιο αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης και προσλαμβάνουν από τη διατροφή τους μικρότερη ποσότητα λιπαρών, ζάχαρης και νατρίου (αλατιού).
Τα γλυκαντικά δεν προκαλούν παχυσαρκία, αλλά το υπερβάλλον βάρος προϋπάρχει
Ο Καθηγητής Drewnowski ανέλυσε τα δεδομένα από την πιο πρόσφατη Έρευνα για τη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία των ΗΠΑ (US-NHANES) και κατέληξε στο ότι, ναι μεν τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και τα παχύσαρκα άτομα, ωστόσο αυτό συμβαίνει επειδή αυτά ακριβώς τα άτομα είναι που προσπαθούν είτε να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης (λόγω διαβήτη), είτε να μειώσουν το βάρος τους, αφού όμως αυτό έχει αυξηθεί.
Το παραπάνω εξηγεί γιατί ορισμένες μελέτες δείχνουν λανθασμένα ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σχετίζονται με την παχυσαρκία: οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν αφού έχουν πάρει βάρος, αποτελώντας έτσι παράδειγμα αυτού που επιστημονικά αποκαλείται «σχέση αντίστροφης αιτιότητας» (reverse causality).
Αντίστοιχα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, οι καταναλωτές είναι πιθανότερο να είχαν γίνει υπέρβαροι πριν ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στην ομιλία του και ο καθηγητής, «οι μελέτες έδειξαν ότι η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών συνδέεται με την προσπάθεια απώλειας βάρους αφού όμως αυτό έχει πρώτα αυξηθεί».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών