Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει – για μία ακόμη χρονιά – η Ελλάδα στο AIDS. Τα στοιχεία δείχνουν ότι – όπως πέρυσι – συνεχίζεται και φέτος η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αύξηση καταγράφεται στη συχνότητα μόλυνσης νεαρών γυναικών, ενώ δύο στους πέντε νέους ‘προκαλούν’ τον ιό, έχοντας ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, διευθυντής του Α΄ Παθολογικού τμήματος – Μονάδας Λοιμώξεων του Γ.Ν.Α. ‘Γ. Γεννηματάς’ κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, διοργανώνεται εκδήλωση που έχει βασικό μήνυμα ‘Δώσε Σχήμα στην Ελπίδα’. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ανθρωπιστικής ΜΚΟ ‘Φαρμακοποιοί του Κόσμου’, που υλοποιείται με τη συμβολή της Solist invent experiences, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και έχει την υποστήριξη στον τομέα επιστημονικής ενημέρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

Θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία της Gilead Sciences. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός ANT1. Την εκδήλωση επίσης υποστηρίζουν οι εταιρείες: ATTP, Cinegram, Cinepos, Mindshare, Notos Home, KFC, Village Cinemas, Ελευθερουδάκης, TERA, Χαϊδεμένος, Selector, IEK AKMH.

Τέλος συνέβαλαν οι: Visual Hellas, ΑΕΠΙ, Μουσικός Οίκος Νικοτιάν.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Οργάνωσης ‘Φαρμακοποιοί του Κόσμου’ κ. Σπύρος Σερεμίδης και η κ. Άννα Τσεϊμαζίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας Solist invent experiences - δημιουργός του concept και παραγωγός της εκδήλωσης.

Ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε ότι ο ιός HIV εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη με ξέφρενο ρυθμό, κυρίως εξαιτίας των συνθηκών του σύγχρονου τρόπου ζωής (ελεύθερη σεξουαλική επαφή, κοινή χρήση συρίγγων, από τη μολυσμένη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή το θηλασμό και, σπάνια σήμερα, από μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων του).

8.500 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία UNAIDS, ότι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, (οι περισσότεροι εξ αυτών στην υποσαχάρια Αφρική). Στην Ελλάδα, ο αριθμός των μέχρι τώρα μολυνθέντων από τον ιό HIV είναι πάνω από 8.500 χιλιάδες άνθρωποι.

Αναφερόμενος στα νεώτερα επιδημιολογικά στοιχεία είπε ότι για το έτος 2009 τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν, όπως κάθε χρόνο, στις 31 Δεκεμβρίου, λόγω της βραδείας δήλωσης πολλών περιστατικών από τους ιατρούς. Από τα στοιχεία, όμως, της Ε.Ε.Μ.Α.Α., μετά από επικοινωνία με όλες τις Μονάδες της επικράτειας, παρατηρείται ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, ο αριθμός των νέων μολύνσεων θα παραμείνει υψηλότερος από αυτά που δηλώθηκαν το 2006.

Ο κ. Γαργαλιάνος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας, όπως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η απουσία μέσων προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή – είπε – είναι εμφανής και από το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, έχουν αυξηθεί οι διαγνώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (κυρίως συφιλίδος) τόσο σε ασθενείς με HIV λοίμωξη όσο και στο γενικό πληθυσμό.

Η χώρα μας σε πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Health Consumer PowerHouse λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία λόγω τεσσάρων παραμέτρων αξιολόγησης, της μη ύπαρξης γενικευμένης εκστρατείας ενημέρωσης κοινού, της απουσίας εκπαίδευσης σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, της μη εύκολης πρόσβασης στη θεραπεία των μη πιστοποιημένων μεταναστών (undocumented immigrants) και του μη γενικευμένου ελέγχου για οροθετικότητα των εγκύων.

Ανησυχητική είναι και η καταγραφόμενη αύξηση των HIV ασθενών που διαγιγνώσκονται σε προηγμένα στάδια της νόσου (late presenters), σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας:

‘Η παρατήρηση αυτή αποδεικνύει ότι μάλλον δεν γίνεται τακτική εξέταση για πιθανή μόλυνση για HIV του ελληνικού πληθυσμού. Αυτονόητο είναι ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση των HIV ασθενών χρειάζεται πρώιμη διάγνωση’ επισήμανε ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α.

Έρευνα

Ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στα στοιχεία έρευνας, με θέμα ‘Νέοι και AIDS’, η οποία πραγματοποιήθηκε από σπουδαστές Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ τα στοιχεία επεξεργάστηκε η εταιρεία ALCO. Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

  • Το 63,3% των νέων έχει ερωτικό σύντροφο έστω και περιστασιακά.
  • Στην ηλικία των 19+ αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που συνάπτουν μόνιμους δεσμούς.
  • Το ενδιαφέρον για το ερωτικό παρελθόν του/ της συντρόφου είναι υψηλό (69%) και ανέρχεται στο 74% ανάμεσα στους νέους που έχουν μόνιμη σχέση

Μεγάλο ποσοστό νέων (30,5%) δεν ρωτά ποτέ για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού συντρόφου πριν την σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που γίνεται ‘πιο επικίνδυνο’ (35,7%) ανάμεσα σε όσους νέους έχουν περιστασιακή σχέση.

  • Στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (43%) από το αντίστοιχο των γυναικών (19%) γεγονός που σηματοδοτεί διαφορά στην ερωτική συμπεριφορά των δυο φύλων στον τομέα της πρόληψης της υγείας.
  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των νέων που δεν ρωτούν ποτέ για την υγεία του συντρόφου τους πριν την ερωτική πράξη, όσο μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες. Στην ομάδα 15-18 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%, στην ομάδα 19-22 ετών 29% και στην ομάδα 23-25 φθάνει στα 33%. Αυτό εξηγείται από το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των μόνιμων σχέσεων όσο ‘ανεβαίνουμε’ ηλικιακή ομάδα.
  • Το 53,7% των νέων χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό όταν έρχεται σε σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που ανέρχεται στο 62,1% ανάμεσα στους νέους 15-18 ετών των οποίων οι σχέσεις είναι περισσότερο περιστασιακές.
  • Η ύπαρξη μόνιμης σχέσης αποτελεί και το κυριότερο λόγο (44,9%) μη χρήσης προφυλακτικού.
  • Το Αids προκαλεί στους νέους συναισθήματα κυρίως ανησυχίας (49%) και τρόμου (43,5%).
  • Νιώθουν πλέον ότι ο βαθμός ενημέρωσής τους είναι πολύ μεγάλος (24,5%) και αρκετά μεγάλος (59,2%), ποσοστά που αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες . Παρόλα αυτά θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς (63%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο κ. Γαργαλιάνος επεσήμανε ότι ‘οι αριθμοί και η αντιμετώπιση των νέων μιλάνε από μόνα τους. Η γνώση είναι δύναμη και αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση στην πρόληψη κατά του HIV. Στην εποχή του AIDS είμαστε όλοι υπεύθυνοι να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό και να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Για το λόγο αυτό η Ε.Ε.Μ.Α.Α. συμμετέχει στην εκδήλωση αυτή για να δώσει σχήμα στην ελπίδα μέσα από την ενημέρωση για τον HIV’.

‘Δώσε Σχήμα στην Ελπίδα’

Η κ. Άννα Τσεϊμαζίδου ανέφερε ότι ‘στo πλαίσιo των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που διενεργεί η Solist δημιουργήσαμε το concept του ‘Δώσε Σχήμα στην Ελπίδα’ και γεννήθηκε η ιδέα αυτής της ενδιαφέρουσας και διαδραστικής εκδήλωσης, που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Έτσι, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κοτζιά οι συμπολίτες μας που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα που τους κάνουμε μέσω περιοδικών, εφημερίδων, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, Internet & Facebook θα σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, το AIDS Red Ribbon’.

Αμέσως μετά το σχηματισμό θα ακολουθήσει συναυλία της Ελένης Πέτα, με τη συνοδεία του Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο, και της Νατάσσας Μποφίλιου μαζί με τον Θέμη Καραμουρατίδη, τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τους υπέροχους μουσικούς που τη συνοδεύουν, Φοίβο Κουντουράκη, Γιώργο Μπουντλή, Παναγιώτη Ράπτη και Παύλο Συνοδινό.

‘Θα ήθελα να τονίσω τη σημαντικότητα της πράξης όλων εκείνων που με τη συμμετοχή τους στην ανθρώπινη αλυσίδα του Red Ribbon θα δώσουν σχήμα στην ελπίδα στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ζωής!’ είπε κλείνοντας η κ. Τσεϊμαζίδου.

Η ανθρωπιστική Μη κυβερνητική Οργάνωση «Φαρμακοποιοί του Κόσμου’, ανέφερε ο ιδρυτικός Πρόεδρος κ. Σπύρος Σερεμίδης, ανέλαβε την πρωτοβουλία μιας εκδήλωσης που αφορά στο AIDS, συνεχίζοντας με συνέπεια να δηλώνει το παρόν στη μάχη κατά της νόσου, όπως κάνει στην έως τώρα διαδρομή της με προγράμματα σε χώρες του αναπτυσσόμενου Κόσμου και κυρίως στην υποΣαχάρια Αφρική, για ασθενείς με AIDS.

Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου – διευκρίνισε – σε κάθε Αποστολή τους στις προαναφερθείσες περιοχές ανά τον κόσμο, διαθέτουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικό υλικό, καθώς επίσης ειδική υποστηρικτικήαφρικανική τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας / Zadza σε παιδιά και ενήλικες που ζουν καθημερινά με το φονικό ιό και δεν έχουν πρόσβαση σε οργανωμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης..

‘Δυστυχώς, όμως, το AIDS δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο αυτών των ανθρώπων. Το AIDS υπάρχει και στη χώρα μας και μας απειλεί όλους και ειδικότερα τους νέους μας’ τόνισε ο κ.Σερεμίδης . Και συνέχισε , λέγοντας ‘Αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα των αριθμών, αυτή η επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούμε όλοι για τη νόσο αυτή, και κυρίως τα νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή και κινδυνεύουν περισσότερο απ΄ όλους μας από την άγνοια για τη σπουδαιότητα της προφύλαξης, αυτή η ανάγκη των φορέων και ασθενών να τους αντιμετωπίζουμε σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας χωρίς προκατάληψη αλλά με κατανόηση, οδήγησε την Οργάνωσή μας σε αυτή την πρωτοβουλία για το AIDS.

Μια πρωτοβουλία που πήρε σάρκα και οστά με την εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 28 Νοεμβρίου’. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών του Κόσμου , υπογράμμισε ‘Θα ήθελα εκ μέρους της Οργάνωσής μας ,να ευχαριστήσω όλους όσους μας βοήθησαν να δώσουμε με την πρωτοβουλία μας αυτή, εδώ στην πόλη μας…σχήμα στην ελπίδα.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD