Οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν τη χρήση σταβουδίνης, του πιο κοινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση του AIDS, λόγω μακροπρόθεσμων και μη αναστρέψιμων παρενεργειών σε ασθενείς με HIV, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αλλάζοντας τις οδηγίες του, ο Π.Ο.Υ, επίσης συνιστά, ασθενείς με HIV, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται έγκυες, να αρχίζουν νωρίτερα τη λήψη φαρμάκων κατά του AIDS, για να ζήσουν μακρύτερη και υγιεινότερη ζωή.

Για πρώτη φορά συμβουλεύει τις οροθετικές γυναίκες και τα μωρά τους να λαμβάνουν τα φάρμακα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Η σταβουδίνη, ευρέως διαθέσιμη στις αναπτυσσόμενες χώρες σαν θεραπεία πρώτης γραμμής, είναι σχετικά φτηνή και εύκολη στη χρήση, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Ωστόσο, προκαλεί νευρική πάθηση, που οδηγεί σε μούδιασμα και πόνο στα άκρα, καθώς και λιποατροφία.

Ο Π.Ο.Υ συνιστά οι χώρες σταδιακά να σταματήσουν τη χρήση της σταβουδίνης σαν προτιμώμενη επιλογή θεραπείας πρώτης γραμμής και να μετατοπιστούν σε λιγότερο τοξικά φάρμακα όπως η ζιδοβουδίνη ή η τενοφοβίρη, που είναι ίσης αποτελεσματικότητας επιλογές.

Στην αγορά κυκλοφορούν περίπου 20 φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV. Πολλά είναι παρασκευασμένα σε συνδυασμούς, έτσι ώστε να λαμβάνουν οι ασθενείς ένα κοκτέιλ σε ένα χάπι.

Κάποτε οι γιατροί καθυστερούσαν να τα χορηγούν, λόγω ανησυχιών για τοξικές παρενέργειες, και επειδή ο ιός μπορεί εύκολα να αναπτύξει αντίσταση στα φάρμακα. Αρκετές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη αγωγή μπορεί να κρατήσει πιο υγιείς τους ασθενείς.

Από τα 4 εκατ. άτομα παγκοσμίως που ακολουθούν αντιρετροϊκή θεραπεία, περίπου οι μισοί λαμβάνουν σταβουδίνη, έναντι ποσοστού 80% το 2006.

Μια έγκαιρη έναρξη θεραπευτικής αγωγής για ενήλικες και εφήβους φορείς του HIV μειώνει το ιικό φορτίο πολύ νωρίτερα και επομένως μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Όπως ανακοίνωσε, οι νέες συστάσεις βασίζονται σε στέρεες ενδείξεις ότι τα ποσοστά θνησιμότητας, η θνητότητα και η μετάδοση HIV και φυματίωσης μειώνονται όταν αρχίζει νωρίτερα η θεραπευτική αγωγή, επιμηκύνοντας τη ζωή και βελτιώνοντας την ποιότητά της.

Υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό 33,4 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως. Τα δυο τρίτα αυτών βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Χωριστή έκθεση του Π.Ο.Υ και άλλων τριών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί. Παγκοσμίως, ποσοστό 455 των οροθετικών εγκύων λαμβάνουν αγωγή για να εμποδίσουν τη μετάδοση (αύξηση σχεδόν 200% από το 2005).

Η αγωγή στα παιδιά με HIV έχει αυξηθεί φτάνοντας στο 38% αυτών που τη χρειάζονται (αύξηση σχεδόν 40% σε ένα χρόνο) αναφέρει η έκθεση.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου