Μεγάλη έρευνα για κολπικό μικροβιοκτόνο απέτυχε να αποδείξει ότι η χρήση του μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του AIDS, HIV στις γυναίκες.

Η γέλη, που ονομάζεται PRO 2000, προορίζεται για χρήση πριν τη σεξουαλική επαφή, για να βοηθήσει στον περιορισμό της λοίμωξης από τον ιό HIV. Δοκιμάστηκε σε 9.385 γυναίκες τεσσάρων αφρικανικών χωρών.

Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό HIV δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποίησαν τη γέλη, σε σχέση με γυναίκες που έλαβαν εικονικό σκεύασμα. Ερευνητές ήλπιζαν ότι η μικροβιοκτόνος γέλη θα αποδεικνυόταν αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού του ιού, καθώς ειδικοί παραδέχονται ότι η προώθηση του προφυλακτικού μόνο δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την επιδημία.



Χρειάζονται νέοι τρόποι περιορισμού της εξάπλωσης του ιού HIV, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, όπου σχεδόν το 60% όσων έχουν προσβληθεί είναι γυναίκες.

Οι γυναίκες συχνά πιέζονται σε μη ασφαλείς σεξουαλικές επαφές και βιολογικά είναι περισσότερο ευάλωτες στον ιό HIV σε σχέση με τους άντρες. Έτσι, θεωρητικά μια γέλη που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στο σώμα τους θα μπορούσε πιθανόν να είναι αποτελεσματική.

Προηγούμενη, μικρότερης κλίμακας έρευνα, υπέδειξε ότι το PRO 2000 θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον HIV κατά 30%.

Ωστόσο, η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία 16 Ινστιτούτων από την Αφρική και την Ευρώπη, απέτυχε να ανακαλύψει κάποια θετική επίδραση. Στις γυναίκες που έλαβαν μέρος δόθηκε η γέλη μαζί με προφυλακτικά και πρόσβαση σε πληροφόρηση σχετικά με το ασφαλές σεξ.

Ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να οδηγήσει σε καταληκτικά συμπεράσματα. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Sheena McCormack, του Medical Research Council, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Παρόλα αυτά γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ότι είναι σημαντικό εύρημα και δείχνει την ανάγκη πραγματοποίησης μεγάλων ερευνών που προσφέρουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα κάποιου προϊόντος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD