Μπορεί ενδεχομένως να καταστεί δυνατό να αναπτυχθούν τρόφιμα με αρώματα που θα καταστέλλουν την όρεξη και θα αποτελούν νέο τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές.

Οι ερευνητές έχουν από καιρό προσπαθήσει να αναπτύξουν τροφές που θα μπορούν να προκαλούν ή να αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μέχρι πρόσφατα έχουν εστιάσει στην επίδραση της τροφής στο στομάχι μετά την κατάποση, δήλωσαν οι Rianne Ruijschop και οι συνεργάτες της.

Ωστόσο, στις προσπάθειες των ερευνητών περιλαμβάνονται η εξέταση τροφών που απελευθερώνουν αρώματα που καταστέλλουν την πείνα, κατά τη διάρκεια μάσησης. Είναι γνωστό πως αρώματα των τροφών αποτελούνται από μόρια που ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου που σηματοδοτούν τον κορεσμό.

Σε αυτή την έρευνα, η ομάδα της Ruijschop ανακάλυψε ότι η απελευθέρωση αρώματος κατά τη διάρκεια της μάσησης συμβάλλει στην αίσθηση κορεσμού και πιθανόν στην απόφαση ενός ανθρώπου να σταματήσει το φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες εφαρμογές, όπως την ανάπτυξη τροφών που απελευθερώνουν περισσότερο άρωμα κατά τη διάρκεια της μάσησης, ή την ανάπτυξη περισσότερο ισχυρών αρωμάτων για την πρόκληση αισθήματος κορεσμού.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry.’

Πηγές:
‘Journal of Agricultural and Food Chemistry.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία