Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται, ενδεχομένως θα πρέπει να συνταγογραφούνται μεγαλύτερες δόσεις αντιβιοτικών στους ασθενείς, δήλωσαν γιατροί.

Η ενιαία δόση για όλους μπορεί να μην απομακρύνει τη λοίμωξη σε περισσότερο εύσωμους ασθενείς και να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης, εκτιμούν. Σχόλιο για τη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους γιατρούς σχετικά με το πότε και πώς να αλλάξουν τη δοσολογία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ματθαίο Φαλάγγα, διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών, διευθυντή κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν και βοηθό καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ και τον Δρόσο Καραγεωργόπουλο, ερευνητή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών και γιατρό στο Νοσοκομείο ‘Υγεία’.

Γιατροί δήλωσαν ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα θεωρία αλλά μπορεί ενδεχομένως να έχει οικονομικό κόστος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι άνθρωποι στις μέρες μας γίνονται πιο συχνά παχύσαρκοι, η χρήση ενιαίων δόσεων αντιβιοτικών σε όλους τους ενήλικες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματος τους, είναι ξεπερασμένη, εκτιμούν οι ερευνητές.



Το μέγεθος του σώματος, ακόμα και το ποσοστό του λίπους που εμφανίζει κάποιος μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση των αντιβιοτικών στον οργανισμό, πιθανόν μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους σε παχύσαρκους ασθενείς.

Η αποτυχία να εξαλειφθεί μια λοίμωξη επειδή έχει χορηγηθεί μικρή δόση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αντίστασης, η οποία αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα για τους γιατρούς. Ομοίως, ασθενείς μικρότερου σώματος από το μέσο όρο μπορεί να λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα και σαν συνέπεια να παρουσιάσουν περισσότερες παρενέργειες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία