Άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή μορφή ψωρίασης έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από τη νόσο, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Σε ανθρώπους με σοβαρή μορφή ψωρίασης η νόσος είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με την υπέρταση, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Joel M. Gelfand, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό μήνυμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρή ψωρίαση να ελέγξουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, καθώς και υπερβάλλον βάρος, δήλωσε ο Gelfand.

Η σοβαρή μορφή της νόσου χρειάζεται αγωγή με ισχυρά φάρμακα καταστολής της φλεγμονής, όπως η μεθοτρεξάτη.

Καθώς τέτοια φάρμακα έχουν μεγάλο κίνδυνο παρενεργειών, σημειώνει ο Gelfand, οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρή ψωρίαση στην πραγματικότητα παραμένουν χωρίς αγωγή. Ο Gelfand και οι συνεργάτες του ανέφεραν πρώτη φορά το 2006 ότι η σοβαρή ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Από τότε η νόσος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές συνέκριναν 3.603 ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση με 14.330 ανθρώπους που δεν εμφάνιζαν τη νόσο και τους παρακολούθησαν για περίπου 3 χρόνια, Ποσοστό 3% αυτών που εμφάνιζαν σοβαρή ψωρίαση πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με ποσοστό 2% αυτών που δεν έπασχαν από ψωρίαση.

Οι άνθρωποι με σοβαρή ψωρίαση είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αίτια που συνδέονταν με καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν τη νόσο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, ο κίνδυνος θνησιμότητας των ασθενών με ψωρίαση λόγω αυτών των αιτιών ήταν παρόλα αυτά 57% υψηλότερος, υποδεικνύοντας ότι υπήρχε σχέση με την ψωρίαση.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας επιπλέον θάνατος για 283 ανθρώπους με σοβαρή μορφή ψωρίασης τον χρόνο σε σύγκριση με αυτούς που δεν εμφανίζουν την νόσο.

Η σχέση μεταξύ των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νόσων και της ψωρίασης είναι πολύπλοκες, σημειώνει ο Gelfand. Για παράδειγμα, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο ψωρίασης, ενώ άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο είναι γνωστό πως εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Γονίδια που καθιστούν ευάλωτους ανθρώπους στην ψωρίαση έχουν συσχετιστεί με την καρδιακή νόσο επίσης, πρόσθεσε ο ερευνητής και το είδος της φλεγμονής που σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια είναι παρόμοιος με αυτόν που εμπλέκεται στην ψωρίαση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘European Heart Journal.’

Πηγές:
‘European Heart Journal.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά