Η υιοθέτηση ενός υγιεινού, ισορροπημένου προγράμματος διατροφής είναι συχνά το κλειδί για να ενισχύσουμε την υγεία μας και να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους παθήσεις. Οι δερματικές παθήσεις δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα, ειδικά όταν βρίσκονται σε περίοδο έξαρσης.
Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση γνωρίζουν καλά ποιοι είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια έξαρση συμπτωμάτων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η διατροφή δεν είναι ζήτημα που λαμβάνει τόση προσοχή – για παράδειγμα, το στρες και η διαχείρισή του όσον αφορά την ψωρίαση είναι ζητήματα που αναλύονται και συζητιούνται περισσότερο.
Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψωρίασης
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμένα λέπια, πλάκες ή ανυψωμένα εξανθήματα στο δέρμα σας. Αυτές οι πλάκες εμφανίζονται λόγω της υπερδραστήριας φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα στοχεύει τα δικά του υγιή κύτταρα του δέρματος, δημιουργεί έναν κύκλο φλεγμονής και πρηξίματος που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή κυττάρων του δέρματος και τη συσσώρευση λεπιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με ψωρίαση μπορεί επίσης να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα ή φλεγμονή στις αρθρώσεις τους.
Ενώ καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν προκαλείται άμεσα από οτιδήποτε τρώτε, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Για παράδειγμα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν όλα να προκαλέσουν εκτεταμένη φλεγμονή και ερεθισμό που προσθέτουν στη συνολική ποσότητα σωματικού λίπους. Και μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του σωματικού λίπους οδηγεί σε πιο μακροπρόθεσμη φλεγμονή, που σημαίνει ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για ψωρίαση αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να συνεργάζονται απευθείας με έναν γιατρό ή διατροφολόγο για να σχεδιάσουν προγράμματα διατροφής που να καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, εκτός από την επιδίωξη των υπόλοιπων επιλογών θεραπείας για την ψωρίαση. Η εστίαση στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας, όχι μόνο σας καθιστά πιο προετοιμασμένους για μια πιθανή έξαρση, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου για άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την ψωρίαση, όπως:
Διαβήτης
Υψηλή χοληστερόλη
Εγκεφαλικό
Καρδιακή νόσος
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ψωρίαση
Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που προκαλεί έξαρση της ψωρίασης σε όλους. Είναι κάτι που θα πρέπει να ανακαλύψετε οι ίδιοι, παρατηρώντας την αντίδραση του οργανισμού σας σε αυτά που τρώτε.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων και σημειώσεις για το πώς αισθάνεστε όταν τρώτε αυτά τα τρόφιμα και πώς αισθάνεστε όταν τα αποφεύγετε εντελώς. Στη συνέχεια, δείξτε αυτά τα στοιχεία στον γιατρό σας. Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που ανταποκρίνεται στις ατομικές σας ανάγκες.
Ο περιορισμός των παρακάτω τροφίμων θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με κάθε πιθανό τρόπο:
- Αλκοόλ
- Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά, όπως κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά, τηγανητά τρόφιμα και επεξεργασμένα σνακ
- Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κατεψυγμένα γεύματα, γλυκά, αναψυκτικά και ζαχαρούχα δημητριακά.
Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή που προκαλεί την ψωρίαση, ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με:
- Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως φασόλια, φακές, γιαούρτι και αυγά
- Υγιή λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα καρύδια
- Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μια ποικιλία ψαριών και στον λιναρόσπορο
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές