Έφηβοι των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αντικοινωνικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της βίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι Βρετανοί ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι γυναίκες που είχαν την τάση να εμφανίσουν επιθετική και διαταραγμένη συμπεριφορά στην εφηβεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη, γεγονός που δείχνει ότι το ιστορικό μιας μητέρας προβλέπει την αντικοινωνική συμπεριφορά του παιδιού της.

Η έρευνα περιέλαβε 120 νέους και τις μητέρες τους. Οι μητέρες απάντησαν σε ερωτήσεις ερευνητών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό και όταν τα παιδιά τους έφτασαν στην ηλικία των 4, 11 και 16 ετών.

Μητέρες που εμφάνισαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά που στην ηλικία των 16 ήταν βίαια. Η κατάθλιψη της μητέρας προβλέφτηκε από τα προβλήματα συμπεριφοράς που είχαν ως έφηβοι.

Ο Καθηγητής Ψυχολογίας Dale F. Hay, στο Πανεπιστήμιο Cardiff, δήλωσε ότι αν και δεν είναι ακόμα σαφές ακριβώς πώς η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγεί τα παιδιά σε αυξημένη αντικοινωνική συμπεριφορά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες με ιστορικό προβλημάτων συμπεριφοράς που εμφανίζουν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν ιδιαίτερη ανάγκη κοινωνικής στήριξης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Child Development.’

Πηγές:
‘Child Development.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πλατανησιώτης: «Χωρίς όφελος για τον ασθενή το ιδιωτικό έργο σε γιατρούς του ΕΣΥ»
Long CoViD: Βρέθηκαν ιικά αντιγόνα σε βιοψία του εντέρου πάνω από 2 χρόνια μετά
Σεμαγλουτίδη και προβλήματα όρασης [μελέτη]