Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα μπισκότα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες άνω των 50 ετών, υποδεικνύει νέα μεγάλη έρευνα.

Ήδη γνωρίζουμε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά, ιδιαίτερα τα τρανς που φράσσουν τις αρτηρίες, είναι βλαβερή για την καρδιά και τη μέση.

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες από όλα τα είδη λιπαρών.

Έδειξε σαφή τάση: Όσες κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσες κατανάλωναν τα λιγότερα.

Πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση, που δυνητικά μπορεί να αποφευχθεί, δήλωσε ο
Dr. Emil Matarese, από το Ιατρικό Κέντρο St. Mary στο Langhorne, της Πενσιλβάνια. Ότι είναι βλαβερό για την καρδιά είναι και για τον εγκέφαλο, τόνισε.



Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών και πραγματοποιήθηκε σε 87.230 γυναίκες. Πριν την εμμηνόπαυση οι γυναίκες ‘παραδοσιακά’ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με άντρες παρόμοιας ηλικίας, αν και αυτό αλλάζει, καθώς οι γυναίκες μάχονται όλο και περισσότερο την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.

Μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος αυξάνεται και το πλεονέκτημα του φύλου εξαφανίζεται, δήλωσε ο Dr.

Ka He, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ.

Αυτός και ο Sirin Yaemsiri, θέλησαν να διαπιστώσουν αν το λίπος στη διατροφή επηρεάζει τις πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους όταν εγγράφηκαν, στις ηλικίες 50 έως 79.

Οι ερευνητές τις κατέταξαν σε 4 ομάδες με βάση την ποσότητα λιπαρών που κατανάλωναν και τις εξέτασαν 7 χρόνια αργότερα, για να διαπιστώσουν πόσες είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καταγράφηκαν 288 εγκεφαλικά επεισόδια στην ομάδα των γυναικών που κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά ημερησίως (95 γρ) έναντι 249 εγκεφαλικών επεισοδίων στην ομάδα που κατανάλωνε τα λιγότερα (25γρ).



Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο-βάρος, φυλή, κάπνισμα, άσκηση και χρήση αλκοόλ, ασπιρίνης ή ορμονών- οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 44%.



Επίσης ανακάλυψαν 30% υψηλότερο κίνδυνο σε γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών, τα οποία βρίσκονται συχνά σε τηγανιτές τροφές και μπισκότα.

Ο Matarese δήλωσε ότι χρειάζεται να ελέγχουμε τις ετικέτες τροφίμων, γιατί πολλά από τα λιπαρά είναι κρυμμένα και οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση της ποσότητας που καταναλώνουν.

Αυτό αποτελεί απλό τρόπο για κάθε γυναίκα και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση ώστε να βελτιώσει την υγεία της. Θα πρέπει να αποφεύγει και τις τηγανιτές τροφές.

Τα πιο υγιεινά λιπαρά περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρι και έλαια λαχανικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους