Ο ιός του AIDS μπορεί και κρύβεται στο μυελό των οστών, αποφεύγοντας τα φάρμακα και ξυπνά αργότερα για να προκαλέσει νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δείχνει το δρόμο προς καλύτερες θεραπείες για την ασθένεια.

Ο εντοπισμός της κρυψώνας αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται ακόμα χρόνια έρευνας.

Η Dr. Kathleen Collins, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σημειώνει στο περιοδικό ‘Nature Medicine’ ότι ο ιός HIV μπορεί να μολύνει τα μακράς επιβίωσης κύτταρα του μυελού των οστών που τελικά μετατρέπονται σε κύτταρα αίματος.

Ο ιός βρίσκεται εν υπνώσει στα κύτταρα του μυελού των οστών, δήλωσε η ερευνήτρια, αλλά όταν αυτά τα προγονικά κύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα αίματος μπορούν να ενεργοποιηθούν και να προκαλέσουν νέα λοίμωξη. Ο ιός εξουδετερώνει τα νέα κύτταρα αίματος και στη συνέχεια συνεχίζει και μολύνει άλλα κύτταρα.

Η Collins δήλωσε ότι αν υπήρχε τρόπος να απαλλαγούμε από τα κύτταρα, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε πού μπορεί να συνεχιστεί μια λανθάνουσα λοίμωξη.

Τα τελευταία χρόνια τα φάρμακα έχουν μειώσει τους θανάτους από AIDS, αλλά οι ασθενείς πρέπει να τα λαμβάνουν δια βίου, αλλιώς επανεμφανίζεται η λοίμωξη, δήλωσε η ερευνήτρια. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ενώ τα φάρμακα πολεμούν τον ενεργό ιό, μέρος της νόσου παραμένει κρυμμένη και επανεμφανίζεται όταν σταματά η θεραπεία.

Είναι σημαντικός ο εντοπισμός αυτών των πηγών λοίμωξης, επειδή ο αποκλεισμός τους θα επιτρέψει ενδεχομένως στους ασθενείς με AIDS να σταματήσουν τη λήψη τους όταν τελειώσει η επιδρομή.

Πηγές:
‘Nature Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD