Δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν παχυσαρκία, έχουν οι παντρεμένοι.

Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και αναδεικνύει τη στενή σχέση της οικογενειακής κατάστασης με την παχυσαρκία. Το…μειονέκτημα αυτό, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα, αν οι σύγχρονες οικογένειες υιοθετήσουν σωστά διατροφικά πρότυπα:

Πέντε γεύματα στο οικογενειακό τραπέζι την εβδομάδα, αποτελούν ισχυρό ‘αντίδοτο’ κατά της παχυσαρκίας. Συνδέονται με καλύτερη διατροφική συμπεριφορά και μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, τα οποία εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος σε ποσοστά πάνω από 30%.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτες, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν στο 8ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Παρουσιάζοντας τα θέματα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Δημήτρης Κιόρτσης και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής κος Δημήτρης Παπάζογλου, τόνισαν ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και ειδικά για τα παιδιά και τους νέους.

Συνδέεται, δε, άμεσα με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Μελέτη που έγινε σε 898 μαθητές, ηλικίας 7 έως 13 ετών, σε οκτώ δημοτικά σχολεία της βόρειας Ελλάδας, έδειξε ότι το 25,4% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 10,8% παχύσαρκα. Με απλά λόγια, ένα στα τρία παιδιά (36,2%) έχει σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Το 65% των μαθητών, αφιερώνουν 2 έως 3 ώρες στη σχολική προετοιμασία και 1 έως 3 ώρες στην τηλεθέαση. Λιγότερα από τα μισά παιδιά (46,4%) απάντησαν ότι συμμετέχουν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, ενώ το 53,6% μένει μακριά από τη σωματική άσκηση.

Το μείζον πρόβλημα έλλειψης άσκησης ανέδειξε μία ακόμη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο. Πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Παιδιατρικού τμήματος του ‘Ασκληπιείου’ της Βούλας σε 540 παιδιά 2,5 έως 14 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι τα φυσιολογικού βάρους παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση 2,3 ώρες την ημέρα, τα υπέρβαρα 3,1 ώρες και τα παχύσαρκα 3,3 ώρες. Παιδιά που έχουν έστω κι έναν γονιό παχύσαρκο, παρακολουθούν περισσότερες ώρες τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν παχύσαρκους γονείς (3,2 έναντι 2,6 ωρών).

Παντρεμένοι

Οι ομιλητές του συνεδρίου αναμένεται να αναφερθούν εκτενώς στις οικογενειακές συνήθειες και τη σχέση τους με το σωματικό βάρος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μεγάλη μελέτη σε 17.341 Έλληνες, ηλικίας 20 έως 70 ετών, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και του τμήματος Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη έδειξε ότι η εμφάνιση παχυσαρκίας είναι δύο φορές υψηλότερη στους παντρεμένους άνδρες και στις παντρεμένες γυναίκες, σε σύγκριση με ανύπαντρους και ανύπαντρες. Η εμφάνιση κεντρικής παχυσαρκίας ήταν τρεις φορές υψηλότερη στους παντρεμένους και δύο φορές υψηλότερη στις παντρεμένες.

Ο γάμος φέρνει κιλά, αλλά η οικογένεια μπορεί να τα κρατήσει μακριά από τα μέλη της. Τα συχνά οικογενειακά γεύματα (τουλάχιστον πέντε την εβδομάδα), συνδέονται με καλύτερη διατροφική συμπεριφορά, χαμηλότερη εμφάνιση υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, ηλικίας 4 έως 20 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο έλεγχος του σωματικού βάρους συνδέεται άμεσα με συμπεριφορές της καθημερινότητας. Οι αυστηρές και μακροχρόνιες δίαιτες αδυνατίσματος, η νηστεία, η χρήση υποκατάστατων τροφίμων, καθαρτικών και διουρητικών, αποτελούν κακή επιλογή.

Αντίθετα, τα συχνά οικογενειακά γεύματα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ασβεστίου, πρωινού και δεκατιανού, φτιαγμένου στο σπίτι, είναι ό,τι καλύτερο. Η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί την κορυφαία επιλογή, καθώς κρατά μακριά την παχυσαρκία.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από μελέτη που έγινε από την Παθολογική κλινική του ‘Κωνσταντοπούλειου’ νοσοκομείου σε 54 μοναχές και 68 γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η διατροφή των μοναχών προσεγγίζει το μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας.

Οι μοναχές προσλάμβαναν 1.385 θερμίδες ημερησίως, έναντι 1.615 των υπόλοιπων γυναικών του δείγματος. Είχαν μέση ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων 46,6% (έναντι 43,9%), λίπους 38,5% (έναντι 42,5%) και πρωτεΐνες 14,6% (έναντι 17,4%).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι έχουν μέση τιμή ολικής χοληστερόλης 179,47 έναντι 195,48 του δείγματος, λίγο χαμηλότερη LDL (111,82 έναντι 121,38) και χαμηλότερα τριγλυκερίδια (81,24 έναντι 109,52).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη long COVID ηλικιακά [μελέτη]
Καρκίνος στομάχου - ΕΚΠΑ: Ποιες είναι οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου
10,3 εκατομμύρια άνθρωποι με ιλαρά το 2023 - Στους 107.500 οι θάνατοι