Βακτηριακές λοιμώξεις, ηπατίτιδα B και C, και πιθανόν ακόμα και ο ιός HIV μεταδίδονται μέσω του βελονισμού και της χρήσης μολυσμένων βελονών και γαζών, προειδοποιούν ειδικοί.

Μικροβιολόγοι του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κόνγκ σημειώνουν στο ‘British Medical Journal’ ότι ο αριθμός των λοιμώξεων που σχετίζονται με το βελονισμό και αναφέρθηκαν παγκοσμίως είναι η κορυφή του παγόβουνου και καλούν σε πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Patrick Woo, σημειώνουν ότι για να αποφευχθούν οι λοιμώξεις που μεταδίδονται με το βελονισμό θα πρέπει να παρθούν μέτρα που θα τις εμποδίζουν, όπως χρήση βελονών μιας χρήσης, τεχνικές απολύμανσης του δέρματος και αντισηψία.

Παράλληλα χρειάζονται αυστηρότεροι κανονισμοί και πιστοποιήσεις.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, καθώς και σε παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και η αρθρίτιδα.

Ο Woo δήλωσε ότι ο βελονισμός μπορεί ενδεχομένως να είναι επικίνδυνος, καθώς εισέρχονται στο σώμα βελόνες για αρκετά εκατοστά κάτω από το δέρμα και προειδοποιεί για νέο σύνδρομο, τη μυκοβακτηρίωση από βελονισμό τον 21ο αιώνα.

Πρόκειται για λοίμωξη που προκαλείται από μυκοβακτηρίδια που αναπτύσσονται γρήγορα γύρω από την περιοχή εισόδου της βελόνας ως αποτέλεσμα μολυσμένων γαζών και πετσετών. Υπάρχει μακρά περίοδος επώασης, αλλά η λοίμωξη συνήθως οδηγεί σε μεγάλα αποστήματα και έλκη.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι παγκοσμίως έχουν περιγραφεί περισσότερες από 50 περιπτώσεις. Στις περισσότερες τα βακτήρια μεταδίδονταν από το δέρμα του ασθενούς ή το περιβάλλον λόγω ανεπαρκούς απολύμανσης του δέρματος πριν το βελονισμό.

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από αυτές τις βακτηριακές λοιμώξεις, ποσοστό 5 έως 19% από όσες αναφέρθηκαν καταλήγουν σε σοβαρά προβλήματα, όπως καταστροφή συνδέσμων, πολυοργανική ανεπάρκεια και παράλυση.

Υπάρχουν τουλάχιστον 5 εξάρσεις ηπατίτιδας που σχετίζονται με το βελονισμό.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, πηγές ήταν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη και ο ιός μεταδόθηκε μέσω μολυσμένων βελονών, αν και σε μια περίπτωση πηγή ήταν ο βελονισμός. Ερευνα αναφέρεται και στην πιθανότητα μετάδοσης ηπατίτιδας C και HIV μέσω βελονισμού.

Αν και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη που να στηρίζει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ βελονισμού και λοίμωξης με HIV υπάρχουν αναφορές ασθενών με HIV που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου άλλους εκτός από τον βελονισμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD