Γυναίκες που επιβιώνουν από καρκίνο στο μαστό και γίνονται μητέρες στη συνέχεια δεν φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γιατροί από καιρό ανησυχούν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί ορμονικές αλλαγές σε γυναίκες που είχαν εμφανίσει καρκίνο στο μαστό, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποτροπή και πολλές ασθενείς συμβουλεύονται να μην συλλάβουν μετά την ανάρρωση.

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε Συνέδριο για τον καρκίνο στο μαστό, στη Βαρκελώνη, ειδικοί δήλωσαν ότι η εγκυμοσύνη σε γυναίκες που έχουν ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο στο μαστό είναι ασφαλής και δεν φαίνεται να σχετίζεται με υποτροπή της νόσου.

Σε γυναίκες του γενικού πληθυσμού, όσες έχουν νωρίς και πολλές εγκυμοσύνες εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Ο Dr. Hatem Azim, από το Ινστιτούτο Jules Bordet στο Βέλγιο, ανέλυσε αποτελέσματα 14 προηγούμενων ερευνών που εστίασαν σε περισσότερες από 1.400 εγκύους με ιστορικό καρκίνου στο μαστό. Οι γυναίκες συνέλαβαν αρκετούς μήνες έως χρόνια μετά τη θεραπεία. Ο ερευνητής τις συνέκρινε με περισσότερες από 18.000 γυναίκες που είχαν καρκίνο στο μαστό και δεν ήταν έγκυες. Δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτό αλλάζει τις συμβουλές των γιατρών στις ασθενείς τους. Θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να πει κάποιος σε γυναίκες που επιβιώνουν από καρκίνο στο μαστό να μη συλλάβουν.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με γυναίκες που επιβίωσαν από καρκίνο στο μαστό και δεν συνέλαβαν. Μέρος του οφέλους μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που ήταν φυσιολογικά πιο υγιείς ήταν αυτές που αργότερα έγιναν μητέρες. Ωστόσο, σε ορισμένες έρευνες, γυναίκες με καρκίνο στο μαστό που συνέλαβαν συγκρίθηκαν με γυναίκες που δεν υποτροπίασαν.

Η ειδικός στον καρκίνο, Maria Leadbeater, δήλωσε ότι για πολλά χρόνια η εγκυμοσύνη θεωρούνταν παράγοντας κινδύνου για γυναίκες με καρκίνο στο μαστό. Αλλά η νέα έρευνα φαίνεται να υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος δεν αποτελεί θέμα αν έχει υποβληθεί η γυναίκα σε θεραπεία . Η Leadbeater δήλωσε ότι η συμβουλή για τις ασθενείς θα μπορούσε ενδεχομένως να ποικίλλει ανάλογα με το είδος καρκίνου στο μαστό που είχαν εμφανίσει και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Γυναίκες που χρειάζονται ορμονοθεραπεία για καρκίνο στο μαστό συνήθως τη λαμβάνουν για 5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί συνιστούν να μη συλλάβουν.

Η Leadbeater και άλλοι δήλωσαν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι 2 χρόνια μετά τη διάγνωση για να προσπαθήσουν να συλλάβουν, καθώς θεωρείται ότι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο διάστημα για υποτροπή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Azim, εικάζει ότι η σχέση μεταξύ ορμονών και καρκίνου στο μαστό μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο πολύπλοκη σε σχέση με αυτό που πίστευαν οι γιατροί αρχικά. Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στο μαστό και οι γυναίκες συνήθως έχουν περισσότερα οιστρογόνα στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, πολύ μεγάλες δόσεις της ορμόνης μπορούν επίσης να θανατώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Άλλες ορμόνες οι οποίες αυξάνονται στην εγκυμοσύνη, όπως αυτή για τον θηλασμό-έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν έναντι του καρκίνου του μαστού. Ο Azim δήλωσε ότι αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είναι πολύ απλοϊκό το να δηλώνει κάποιος ότι η εγκυμοσύνη ενισχύει τις ορμόνες και ότι αυτό είναι βλαβερό για τον καρκίνο στο μαστό, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Η Dr. Sibylle Loibl, από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η νέα έρευνα θα πρέπει να αλλάξει αυτά που λένε οι γιατροί στις ασθενείς τους. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για γυναίκα που είχε εμφανίσει καρκίνο στο μαστό να μην γίνει μητέρα, αν το επιθυμεί. Με την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία της δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα, κατέληξε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πλατανησιώτης: «Χωρίς όφελος για τον ασθενή το ιδιωτικό έργο σε γιατρούς του ΕΣΥ»
Long CoViD: Βρέθηκαν ιικά αντιγόνα σε βιοψία του εντέρου πάνω από 2 χρόνια μετά
Σεμαγλουτίδη και προβλήματα όρασης [μελέτη]