Οι παχύσαρκες έγκυες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν νεογνό με συγγενή καρδιοπάθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κατά μέσον όρο η παχυσαρκία σχετίζεται με 15% αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί νεογνό με καρδιολογικό πρόβλημα. Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με το επίπεδο παχυσαρκίας. Σε σύγκριση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους, ο κίνδυνος είναι 11% υψηλότερος σε μέτρια παχύσαρκες γυναίκες και 33% υψηλότερος σε πολύ παχύσαρκες.

Γενικά, γυναίκες που ήταν υπέρβαρες αλλά όχι παχύσαρκες δεν εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο, δήλωσαν οι ερευνητές του NICHD, στη Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. James L. Mills, όσο πιο παχύσαρκη είναι μια γυναίκα τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει παιδί με καρδιολογικό πρόβλημα. Ο Dr.

Alan E. Guttmacher, του NICHD, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι χάνοντας βάρος πριν την εγκυμοσύνη οι παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να γεννηθούν τα νεογνά τους χωρίς καρδιολογικά προβλήματα.

Ερευνητές συνέκριναν στοιχεία μητέρων 7.392 παιδιών που γεννήθηκαν με σημαντικά καρδιολογικά προβλήματα και περισσότερων των 56.000 μητέρων παιδιών που γεννήθηκαν χωρίς προβλήματα. Καθώς η έρευνα εστίασε στα στοιχεία παιδιών μετά τη γέννησή τους δεν αποδεικνύει καταληκτικά ότι οι παχύσαρκες γυναίκες που έχασαν βάρος πριν την εγκυμοσύνη θα μειώσουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν νεογνό με καρδιολογικό πρόβλημα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη, είναι λογικό να προσπαθήσει να χάσει βάρος πριν συλλάβει, δήλωσε ο Mills. Όχι μόνο η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την υγεία της, όπως και του παιδιού της, αλλά πιθανόν θα έχει το επιπρόσθετο όφελος της μείωσης του κινδύνου του νεογνού για καρδιολογικά προβλήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition.’

Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πλατανησιώτης: «Χωρίς όφελος για τον ασθενή το ιδιωτικό έργο σε γιατρούς του ΕΣΥ»
Long CoViD: Βρέθηκαν ιικά αντιγόνα σε βιοψία του εντέρου πάνω από 2 χρόνια μετά
Σεμαγλουτίδη και προβλήματα όρασης [μελέτη]