Στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ‘Η Ελπίς’ (Δημητσάνας 7, Αμπελόκηποι) πραγματοποιείται το Σάββατο 8 Μαίου 2010 (από 18.00 έως 21.00) η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης του κοινού για Ιατρικά θέματα με τίτλο: ‘Παχυσαρκία: Ζήτημα λάιφ σταϊλ ή ζήτημα υγείας;’.

Η παχυσαρκία έχει πλέον παγκοσμίως αναγνωρισθεί ως σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και όχι απλώς θέμα αισθητικής αντίληψης. Πολλά νοσήματα συνδέονται αιτιολογικά με την παχυσαρκία ή επιδεινώνονται από αυτήν. Σε αυτά περιλαμβάνονται νοσήματα μεταβολικά (διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες), καρδιολογικά (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια), αναπνευστικά (άπνοια ύπνου, αναπνευστική ανεπάρκεια), ρευματικά (εκφυλιστικές αρθροπάθειες) και άλλα, ενώ αυξημένοι είναι και οι κίνδυνοι σε περίπτωση οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης ή αν υπάρξει ανάγκη παρατεταμένης παραμονής στο κρεβάτι.

Παράλληλα, σημαντική είναι και η ψυχολογική επιβάρυνση των παχύσαρκων ατόμων (αισθήματα ενοχής, μειωμένη αυτοεκτίμηση, κοινωνική απόρριψη).

Αν ληφθεί επιπλέον υπόψη το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, στις αναπτυγμένες χώρες, συνεχώς αυξάνεται η αναλογία παχύσαρκων ατόμων στο γενικό πληθυσμό-και μάλιστα με ανησυχητική αύξηση του ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας-γίνεται απόλυτα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Η σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει όσους έχουν το πρόβλημα να καταλάβουν ότι ουσιαστικά η παχυσαρκία είναι ασθένεια και μάλιστα σοβαρή και επομένως χρειάζεται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να την αντιμετωπίσουν σωστά και να προλάβουν τις μελλοντικές επιπλοκές της.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα εξηγηθεί με απλό και κατανοητό τρόπο στο ευρύ κοινό πώς δημιουργείται η παχυσαρκία και ποιες είναι οι συνέπειές της στη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού μας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι παράμετροι που συμβάλλουν στη σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος (δίαιτα, άσκηση, αλλαγή τρόπου ζωής, ψυχολογική υποστήριξη) καθώς και οι δυνατότητες αλλά και οι περιορισμοί που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος με φάρμακα.

Τέλος, θα εξηγηθεί σε ποιες περιπτώσεις και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η χειρουργική παρέμβαση.

Η ημερίδα οργανώνεται από την Α΄ Παθολογική Κλινική, το Ιατρείο Μεταβολικών Νοσημάτων, το Διαβητολογικό Ιατρείο και το Ιατρείο Παχυσαρκίας του Νoσοκομείου ‘Η ΕΛΠΙΣ’ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;