Το κλειδί στη μακροπρόθεσμη απώλεια και διατήρηση βάρους είναι η γρήγορη παρά σταδιακή απώλεια κιλών, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί η καλύτερη μέθοδος. Πετυχημένη απώλεια κιλών στις παχύσαρκες γυναίκες ορίζεται η μείωση κατά 10% ή περισσότερο του αρχικού βάρους που διατηρήθηκε για 1 χρόνο τουλάχιστον.

Η εικόνα ακόμα δεν είναι σαφής σχετικά με το αν η αργή ή γρήγορη αρχική απώλεια κιλών είναι η καλύτερη μέθοδος μακροπρόθεσμα.

Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έναρξη μις δίαιτας με αργό χάσιμο κιλών οδηγεί σε συνεχές χάσιμο βάρους, μειωμένο κίνδυνο επαναπρόσληψης κιλών και επιτυχή μακροπρόθεσμη διατήρηση των απωλεσθέντων κιλών. Αντίθετα, έχει φανεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική απώλεια κιλών στους παχύσαρκους τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική απώλεια βάρους που παρατηρείται μακροπρόθεσμα.

Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Lisa Nackers, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, εξέτασε στοιχεία 262 μεσηλίκων παχύσαρκων γυναικών που έλαβαν μέρος σε εξάμηνο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσουν τις δραστηριότητες για να πετύχουν τη μέση απώλεια βάρους κατά μισό κιλό την εβδομάδα για 6 μήνες. Στη συνέχεια, τον επόμενο χρόνο, οι συμμετέχοντες είχαν στήριξη για απώλεια βάρους με συνεδρίες, τηλεφωνική επαφή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες από τις γυναίκες έχασαν γρήγορα βάρος, ενώ άλλες έχασαν σταδιακά και άλλες άργησαν να χάσουν βάρος κατά τον πρώτο μήνα της έρευνας.

Οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας έχασαν 0,68 κιλά την εβδομάδα. Όσες ανήκαν στην ομάδα μέτριας απώλειας έχασαν μεταξύ 0,23 και 0,68 κιλών και οι γυναίκες που έχαναν κιλά με αργό ρυθμό έχασαν λιγότερο από 0,23 κιλά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την απώλεια βάρους στους 6 και 18 μήνες, καθώς και ενδεχόμενη αύξηση βάρους στο τέλος του έτους επανεξέτασης.

Όσες ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας βάρους έχασαν περισσότερο βάρος γενικά, διατήρησαν το νέο βάρος περισσότερο διάστημα και δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες επαναπρόσληψης κιλών σε σχέση με τις γυναίκες που αδυνάτισαν σταδιακά.

Στο τέλος του εξαμήνου, γυναίκες στην ομάδα γρήγορης απώλειας κιλών έχασαν περίπου 13,5 κιλά, ενώ οι γυναίκες που αδυνάτιζαν με μέτριους ρυθμούς έχασαν 8,9 κιλά και οι γυναίκες της αργής ομάδας 5,1 κιλά.

Γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν κλινικά σημαντική απώλεια 10% στους 18 μήνες σε σχέση με την ομάδα αργής απώλειας. Όσες ανήκαν στην ομάδα μέτριου ρυθμού απώλειας είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πετύχουν το στόχο σε σχέση με την ομάδα γυναικών που έχαναν με αργό ρυθμό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους με γρήγορο αρχικό ρυθμό οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βραχυπρόθεσμα, δεν οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία επαναπρόσληψης κιλών και σχετίζεται με μεγαλύτερες απώλειες κιλών και γενικά μακροπρόθεσμη επιτυχία στον έλεγχο του βάρους.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι προγράμματα απώλειας βάρους θα πρέπει να προάγουν μεγάλες αντί μικρών αλλαγές στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Behavioral Medicine.’

Πηγές:
‘Journal of Behavioral Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών