Η σύγκριση του εισοδήματος με αυτό μελών της οικογένειας και φίλων αποτελεί συνταγή δυστυχίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα τρία τέταρτα όσων ερωτήθηκαν θεωρούσαν σημαντική τη σύγκριση των εισοδημάτων τους με αυτά άλλων ανθρώπων.
Οσοι συνέκριναν μισθούς έμοιαζαν λιγότερο ευχαριστημένοι, ιδιαίτερα αν εστίαζαν σε μισθούς οικογένειας και φίλων παρά συναδέλφων.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Economic Journal', ανακάλυψε επίσης ότι οι φτωχοί επηρεάζονταν περισσότερο. Οι ερευνητές από το Paris School of Economics, χρησιμοποίησαν στοιχεία 19.000 ανθρώπων από 24 χώρες.
Ανακάλυψαν ότι όσοι συνέκριναν το εισόδημά τους με των άλλων ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η σημασία που έδιναν σε τέτοιες συγκρίσεις, τόσο χαμηλότερα κατατάσσονταν σε μετρήσεις ικανοποίησης από τη ζωή, ενώ αισθάνονταν και κατάθλιψη.
Δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα σχετικά με το βαθμό σύγκρισης του εισοδήματος με αυτό άλλων ανθρώπων. Ωστόσο, ο περιορισμός της σύγκρισης στους συναδέλφους φάνηκε να είναι ο πιό ανώδυνος, καθώς οι συγκρίσεις με τους φίλους φάνηκε να είναι δυο φορές πιο οδυνηρές σε σχέση με τους συναδέλφους.
Οι άνθρωποι φτωχότερων χωρών φάνηκε να συγκρίνουν τα εισοδήματά τους περισσότερο σε σχέση με κατοίκους πιο πλούσιων χωρών, ενώ εντός της χώρας, οι πιο φτωχοί άνθρωποι ήταν πιθανότερο να συγκρίνουν τα εισοδήματά τους με αυτά των πιο πλούσιων.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι όσον αφορά τη σύγκριση του μισθού με αυτή συναδέλφων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των αισθημάτων σχετικά με τις προοπτικές του μελλοντικού εισοδήματος. Όπως κατέληξαν, η συνεχής σύγκριση με άλλους οδηγεί σε λιγότερη ευτυχία και αίσθηση ανισότητας.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Andrew Clark δήλωσε ότι η μεγαλύτερη επίδραση που φάνηκε σε πιο φτωχές ομάδες αποτελεί έκπληξη. Ο Καθηγητής Cary Cooper, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που διαρκώς συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους τείνουν να είναι ανασφαλείς.
Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο έρχεται πρώτο, δήλωσε. Τις συγκρίσεις τις κάνουν οι απαισιόδοξοι ως συνέπεια της απαισιοδοξίας τους ή η σύγκριση τους καθιστά δυστυχείς;
Όπως δήλωσε, ενδεχομένως οι πιο επιβλαβείς συγκρίσεις είναι αυτές που γίνονται με φίλους από το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Με τους συναδέλφους είναι θέμα ισότητας, αλλά με τους φίλους από το σχολείο που είχαν τις ίδιες ευκαιρίες, μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι είναι λιγότερο ικανός.
Ο ειδικός συμβουλεύει να μη συγκρίνουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους με άλλους και να είναι χαρούμενοι με αυτό που είναι και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Καταλήγοντας, δηλώνει ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συγκρίνουμε τον εαυτό μας μπορεί τελικά να μην είναι περισσότερο χαρούμενοι.
Πηγές:
′Economic Journal′
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας