Νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του μελανώματος, το πρώτο του είδους του, βελτίωσε την επιβίωση κατά 68% σε ασθενείς με μεταστατική νόσο, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στην περιοχή της έρευνας για το μελάνωμα, όπου τα ποσοστά επιβίωσης δεν μειώνονταν παρά τις προσπάθειες να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για το μελάνωμα.

Ο Timothy Turnham, του Melanoma Research Foundation στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι τελευταία φορά που εγκρίθηκε κάποιο φάρμακο για το μεταστατικό μελάνωμα ήταν πριν από 12 χρόνια και ποσοστό 85% τω ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο δεν έχουν όφελος.

Επομένως η ανακάλυψη άλλου φαρμάκου που πρόκειται να έχει επίδραση αποτελεί σημαντική βελτίωση για τους ασθενείς.

Η ιπιλιμουμάμπη ενδεχομένως μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλα είδη καρκίνου.

Για την έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Steven O'Day, του Angeles Clinic and Research Institute του Λος ‘Αντζελες, 676 ασθενείς από 125 κέντρα παγκοσμίως, τοποθετήθηκαν σε μια από τις παρακάτω τρεις ομάδες: Ιπιλιμουμάμπη και gp 100, εμβόλιο πεπτιδίου που έδειξε όφελος σε περιστατικά μελανώματος, μόνο ιπιλιμουμάμπη ή gp100 μόνο.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μελάνωμα σταδίου 3 ή 4 και είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία.

Όσοι ανήκαν στις ομάδες χορήγησης μόνο ιπιλιμουμάμπης και του συνδυασμού έζησαν κατά μέσον όρο 10 μήνες έναντι 6,4 μηνών στην ομάδα που έλαβε μόνο gp100-αύξηση 68% στο χρόνο επιβίωσης.

Από τους ασθενείς, 14, ποσοστό 2,1% πέθαναν λόγω αντιδράσεων της θεραπείας. Από αυτούς 7 εμφάνισαν προβλήματα στο ανοσοποιητικό. Δεν είναι εντελώς σαφές ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο αλλά μεγάλο ποσοστό ασθενών ωφελήθηκε από τη θεραπεία, ενώ άλλες θεραπείες βοήθησαν μόνο 5 έως 15% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα.

Το φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από τον FDAαλλά είναι διαθέσιμο σε πολλά ιατρικά κέντρα, δήλωσε ο O'Day.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχοθεραπεία μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματική [μελέτη]  
Μ. Θεμιστοκλέους: Σε 7 - 8 περιοχές θα χρειαστούμε βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς
Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με πέρυσι - Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία