Η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα του σωματικού πόνου, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Παρατηρώντας ότι ο πόνος και η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν, η νέα παρατήρηση συνδυάζει δυο ανταγωνιστικές σχολές σκέψης, στις οποίες ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πόνος ‘βρίσκεται στο κεφάλι’, ενώ άλλοι ότι ‘βρίσκεται στο σώμα’.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Dr. Chantal Berna, χρησιμοποίησαν απεικονιστική μέθοδο του εγκεφάλου, για να διενεργήσουν εξετάσεις πόνου σε υγιείς συμμετέχοντες, στους οποίους προκάλεσαν το αίσθημα της λύπης.

Η καταθλιπτική διάθεση φάνηκε να επηρεάζει το εγκεφαλικό κύκλωμα που είναι υπεύθυνο για τη διάθεση, οδηγώντας σε ισχυρότερη αντίληψη του πόνου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Biological Psychiatry.’

Ο ερευνητής εξήγησε ότι όταν οι υγιείς άνθρωποι στενοχωριούνται από αρνητικές σκέψεις και καταθλιπτική μουσική, όπως παρατηρήθηκε στην έρευνα, ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τον πόνο με περισσότερο συναισθηματικό τρόπο, που μπορεί να τους οδηγήσει να νιώθουν πιο άσχημα με τον πόνο.

Η ομάδα του Berna υποθέτει ότι η ικανότητα ελέγχου των αρνητικών συναισθημάτων που συνδέονται με τον πόνο μειώνεται λόγω της κατάθλιψης, οδηγώντας σε μεγαλύτερο πλήγμα όταν εμφανίζεται ο πόνος. Η κατάθλιψη επομένως δεν είναι ενδεχομένως συνέπεια του πόνου αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να αυξάνει τον πόνο καθιστώντας χειρότερη την εμπειρία σε σύγκριση με όσους έχουν θετικά συναισθήματα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα υποδεικνύει ότι η αρνητική διάθεση οδηγεί σε αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που συνδέεται με τον πόνο και ότι η καταθλιπτική διάθεση μόνο μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει στόχο φαρμάκων ή ψυχοθεραπείας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη ασθενών με χρόνιο πόνο, επειδή συχνά υποφέρουν και από κατάθλιψη, σημειώνουν οι ερευνητές. Ο σκοπός θα είναι να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν περισσότερο αποτελεσματικά τα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που νιώθουν χρόνιο πόνο και κατάθλιψη, εξηγούν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘Biological Psychiatry.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό