Παιδιά των οποίων οι μητέρες ζούσαν κοντά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα, σε σχέση με παιδιά των οποίων οι μητέρες ζούσαν πιο μακριά από κεραίες.
Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν 1.397 περιστατικά καρκίνου σε παιδιά ηλικίας έως 4 ετών από το 1999 έως το 2001 στη Βρετανία. Εντόπισαν 5.588 παρόμοια παιδιά χωρίς καρκίνο. Στη συνέχεια συνέκριναν πόσο μακριά ζούσαν οι μητέρες από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας και την ισχύ του σήματος του σταθμού.
Δεν εμφανίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων. Ο επικεφαλής της έρευνας, Paul Elliott, του Imperial College στο Λονδίνο, δήλωσε ότι είναι καθησυχαστικό και ότι με βάση τα αποτελέσματα, άνθρωποι που ζουν κοντά σε σταθμούς κινητής τηλεφωνίας δεν θα πρέπει να σκέφτονται να μετακομίσουν για λόγους υγείας.
Η έκθεση στις ραδιοσυχνότητες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ χαμηλότερη από την έκθεση στα κινητά τηλέφωνα. Ο Elliott και οι συνεργάτες του υπολογίζουν ότι η έκθεση μιας μέρας σε κεραία κινητής τηλεφωνίας ισούται με περίπου 30 λεπτών χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης, ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούσαν για την επίδραση στα παιδιά, λόγω του μικρού τους ύψους.
Τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα σημαντικής έρευνας για την κινητή τηλεφωνία και τον καρκίνο και σε μεγάλο βαθμό εξουδετέρωσαν τη σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί με απόλυτο τρόπο.
Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι ανησυχίες σχετικά με κεραίες κινητής τηλεφωνίας προέρχονται κυρίως από θεωρήσεις των ανθρώπων αντί της επιστήμης.
Ο John Bithell, συνταξιούχος ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν συμπαθούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και κάθε φορά που εμφανίζουν πονοκέφαλο τον αποδίδουν σε αυτές, αλλά δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει αυτή την υπόθεση.
Ο Bithell δεν έλαβε μέρος στην έρευνα και σε σχόλιό του στο περιοδικό ‘BMJ’σημειώνει ότι μπορεί να είναι σημαντικό να μελετηθεί ο καρκίνος στους ενήλικες επειδή ενδεχόμενη επίδραση στην υγεία ενδεχομένως εμφανίζεται μόνο μετά από χρόνια έκθεσης στα κινητά τηλέφωνα και στις κεραίες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ.’
Πηγές:
‘BMJ.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ [μελέτη]
Χυμός δαμάσκηνου: Ποια είναι τα οφέλη του
Σύσκεψη εργασίας Μητσοτάκη – Γεωργιάδη — Στο επίκεντρο το σχέδιο για τη μείωση της αναμονής στις εφημερίες