Η θεραπεία των ελκών στο πόδι, που εμφανίζουν ασθενείς με διαβήτη, επηρεάζεται από τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών και το επίπεδο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 93 διαβητικοί με έλκη ποδιών οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 24 εβδομάδες. Μετρήθηκε το μέγεθος του έλκους στην έναρξη της έρευνας, και στις 6, 12 και 24 εβδομάδες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας των συμμετεχόντων, τον τρόπο αντιμετώπισης των ελκών και τα επίπεδα της κορτιζόλης.
Η πιθανότητα να θεραπευτεί το έλκος στις 24 εβδομάδες προβλέφτηκε από το πώς ανταποκρινόταν ο ασθενής στην κατάσταση. Το έλκος ήταν λιγότερο πιθανό να θεραπευτεί σε ασθενείς που εμφάνιζαν ‘μετωπική’ μέθοδο στο έλκος και την αντιμετώπισή του, που χαρακτηρίζεται από επιθυμία ελέγχου.
Η ερευνήτρια Kavita Vedhara, από το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, θεωρεί ότι η ‘μετωπική’ αντιμετώπιση μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί δυσφορία στους ασθενείς καθώς οι προσπάθειες ελέγχου δεν οδηγούν σε γρήγορη βελτίωση. Θεωρεί πως η συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να μην είναι βοηθητική επειδή τα έλκη χρειάζονται χρόνο να επουλωθούν.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κατάθλιψη φαίνεται πως έχει σημαντικό αντίκτυπο. Ασθενείς με κατάθλιψη εμφάνισαν μικρότερη βελτίωση ή ίαση έλκους στο τέλος των 24 εβδομάδων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Diabetologia.’
Πηγές:
‘Diabetologia.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερχεται αύξηση στις αμοιβές των γιατρών που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ
Τι ζητούν οι ασφαλιστικές για να ''ψαλιδίσουν'' τις αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας
Διαβητικό πόδι: Η σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου