Ο εγκέφαλος μπορεί να αποτελέσει βολική κρυψώνα για τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

Το εύρημα προέκυψε από έρευνα Σουηδών επιστημόνων που ανέλυσαν δείγματα 70 ασθενών με λοίμωξη από τον ιό HIV, οι οποίοι λάμβαναν αντιρετροικά φάρμακα. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι περίπου το 10% των ασθενών είχαν δείγματα HIV στο υγρό της σπονδυλικής στήλης αλλά όχι στο αίμα τους.

Άλλη μελέτη των ερευνητών ανακάλυψε ότι ποσοστό 60% των 15 ασθενών που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV που ακολούθησαν θεραπεία για αρκετά χρόνια έδειξαν σημάδια φλεγμονής στο υγρό της σπονδυλικής στήλης, αν και τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν χωρίς θεραπεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Arvid Eden, από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, δήλωσε ότι αντιρετροικά φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, αλλά ο ιός επίσης μολύνει τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει βλάβη αν δεν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

Ο Eden δήλωσε ότι η αντιρετροική αγωγή στον εγκέφαλο περιπλέκεται από αριθμό παραγόντων, μερικώς επειδή περιβάλλεται από προστατευτικό όριο που επηρεάζει τον τρόπο αποτελεσματικής εισόδου των φαρμάκων.

Δεν είναι σαφές αν μικρές ποσότητες του ιού στο υγρό της σπονδυλικής στήλης αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για μελλοντικές επιπλοκές, αναφέρουν οι ερευνητές. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να λάβουμε υπόψη την επίδραση στον εγκέφαλο όταν αναπτύσσουμε νέα φάρμακα και στρατηγικές αγωγής για τη λοίμωξη από τον HIV.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD