Η θεωρία ότι τα νεογνά που γεννιούνται μικρά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης στην ενήλικο ζωή, μπορεί να ισχύει ενδεχομένως μόνο για αυτά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Αυξανόμενες ενδείξεις δείχνουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της γέννησης ενός νεογνού μικρού για την εβδομάδα κύησης (SGA)- μικρότερο από το φυσιολογικό για το φύλο του νεογνού και την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε- και της υψηλής χοληστερόλης στην ενήλικο ζωή.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν ορισμένες ομάδες ανθρώπων γεννημένες με SGA, ή στο χαμηλότερο ένα δέκατο για την ηλικία εγκυμοσύνης, εμφάνιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Μπορεί το μέγεθος του νεογνού να έρθει στο επίκεντρο έναντι των συνυπαρχόντων περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν στην πραγματικότητα αυτή τη σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο;

Για παράδειγμα, το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη είναι γνωστό πως αποτελεί σημαντικό παράγοντα SGA σε ανεπτυγμένες χώρες, σημειώνει ο ερυενητής Wen.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία γεννήσεων και τα επίπεδα χοληστερόλης 1.370 ενηλίκων ηλικίας 39 ετών κατά μέσον όρο. Συνολικά, 345 άνθρωποι (25%) ανέφεραν υψηλή χοληστερόλη. Το ποσοστό υψηλής χοληστερόλης ήταν 34% σε ενηλίκους που γεννήθηκαν με SGA και 24% σε όσους γεννήθηκαν με μέγεθος κατάλληλο για την ηλικία τους.

Με στενότερο έλεγχο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μόνο οι ενήλικες που γεννήθηκαν με SGA των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν όταν ήταν έγκυες βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης. Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όσοι εκτέθηκαν στο έντονο κάπνισμα της μητέρας (τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα) όταν ήταν έγκυος αντιμετώπιζαν δυόμιση φορές τον κίνδυνο.

Το μέτριο κάπνισμα (από 1 έως 19 τσιγάρα την ημέρα) αύξανε τον κίνδυνο κατά 1,7 φορές.

Όσοι γεννήθηκαν με SGA από μητέρες που δεν κάπνιζαν δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλους που γεννήθηκαν με φυσιολογικό μέγεθος, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Epidemiology’. Τα μωρά φυσιολογικού μεγέθους που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν, επίσης δεν φάνηκε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης σε σχέση με όσα δεν εκτέθηκαν.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, φαίνεται πως η συνύπαρξη του καπνίσματος της μητέρας στην εγκυμοσύνη και του SGA θέτουν το νεογνό σε κίνδυνο.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στην έρευνα, περιλαμβανομένου του είδους της ως έρευνα παρατήρησης και του μικρού αριθμού συμμετεχόντων που γεννήθηκαν με SGA.

Αν και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν την πιθανή σχέση, ο Wen σχεδιάζει να διευρύνει την έρευνα σε άλλες νόσους, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Εκτός από το κάπνισμα της μητέρας, δήλωσε, θα πρέπει να εξεταστούν άλλοι πιθανοί παράγοντες, όπως γενετικοί, διατροφής και στρες.

Επί του παρόντος δηλώνει, τα ευρήματα αποτελούν τουλάχιστον ένα λόγο ακόμα για τις εγκύους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;