Πειραματικό φάρμακο για το μελάνωμα, της GlaxoSmithKline, κατάφερε να συρρικνώσει δευτερεύοντες όγκους στον εγκέφαλο 9 ασθενών με προχωρημένη νόσο, σύμφωνα με αποτελέσματα μικρής κλινικής δοκιμής. Η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική, καθώς δευτερεύοντες όγκοι, ή μεταστάσεις, στον εγκέφαλο, είναι σημαντικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη νόσο.

Η επικεφαλής της έρευνας φάσης I/II, δήλωσε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης Ιατρικής Ογκολογίας ότι τα ευρήματα είναι συναρπαστικά.

Όπως δήλωσε, μέχρι τώρα το μελάνωμα ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φαρμακευτική αγωγή γενικά και η ανταπόκριση σε υψηλής θνησιμότητας μεταστάσεις στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα ασυνήθης.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από υποομάδα 10 συμμετεχόντων στη δοκιμή με προηγουμένως μη αντιμετωπίσιμες μεταστάσεις στον εγκέφαλο. Στους συγκεκριμένους ασθενείς κατάφερε να ελεγχθεί η μετάσταση στον εγκέφαλο, ενώ σε 9 από αυτούς σημειώθηκε μείωση στο συνολικό μέγεθος των μεταστάσεων στον εγκέφαλο, ανέφερε η Dr.

Long.

Το μελάνωμα είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος στην αντιμετώπιση καρκίνος και έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα από όλους τους συμπαγείς όγκους να εξαπλώνεται μέσω του κυκλοφορικού στον εγκέφαλο. Ασθενείς με προχωρημένη νόσο έχουν πολύ φτωχή πρόγνωση.

Πρόσφατα, ελπίδες για νέα αγωγή άρχισαν να βελτιώνονται λόγω καλών –σε μεγάλο βαθμό- αποτελεσμάτων με 2 άλλα σκευάσματα σε τελικό στάδιο ανάπτυξης, το PLX4032 της Roche και το ipilimumab της Bristol-Myers Squibb.

Το νέο φάρμακο της Glaxo, γνωστό ως GSK2118436, που βρίσκεται πιο πίσω από τα άλλα δυο σε ανάπτυξη, δρα με παρόμοιο τρόπο με το φάρμακο της Roche στοχεύοντας την πρωτεΐνη BRAF.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι προχωρά με δοκιμές φάσης III όσον αφορά το νέο φάρμακο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχοθεραπεία μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματική [μελέτη]  
Μ. Θεμιστοκλέους: Σε 7 - 8 περιοχές θα χρειαστούμε βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς
Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με πέρυσι - Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία