Η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης και άλλων αναλγητικών στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των αγοριών, προειδοποιούν επιστήμονες.
Δανοί ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο κρυψορχίας σε μωρά αρσενικού φύλου, πάθηση που συνδέεται με υπογονιμότητα και καρκίνο μελλοντικά.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Human Reproduction’. Οι ερευνητές καθησυχάζουν τις γυναίκες ότι η λήψη ενός αναλγητικού περιστασιακά για πονοκέφαλο δεν προκαλεί βλάβη.
Ερευνητές από τη Δανία, Φινλανδία και Γαλλία μελέτησαν περισσότερες από 2.000 εγκύους. Ανακάλυψαν ότι όσες χρησιμοποιούσαν περισσότερα από ένα αναλγητικά ταυτόχρονα, όπως παρακεταμόλη και ιβουπροφένη, είχαν επταπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αγόρια με κρυψορχία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ελάμβαναν αναλγητικά.
Το δεύτερο τρίμηνο - 14 έως 27 εβδομάδες εγκυμοσύνης - φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος. Χρήση αναλγητικών σε αυτό το διάστημα συνδέθηκε με υπερδιπλάσιο κίνδυνο κρυψορχίας.
Χωριστά, η ιβουπροφένη και η ασπιρίνη φάνηκε να συνδέονται με τετραπλάσιο κίνδυνο. Η παρακεταμόλη, μόνη, επίσης φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.
Η ταυτόχρονη χρήση περισσότερων του ενός αναλγητικού, περιλαμβανομένης της παρακεταμόλης, κατά το δεύτερο τρίμηνο αύξανε τον κίνδυνο κατά 16 φορές. Η λήψη αναλγητικών για μεγαλύτερο διάστημα των 2 εβδομάδων στη σειρά φάνηκε επίσης να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα αναλγητικά οδηγούν σε διαταραχή της φυσιολογικής ισορροπίας αντρικών ορμονών σε έμβρυα αρσενικού φύλου και αυτό εμποδίζει τη φυσιολογικής ανάπτυξη. Τη θεωρία στηρίζουν έρευνες σε ποντίκια.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Henrik Leffers, από το Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση ήπιων αναλγητικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει σημαντική αιτία προβλημάτων.
Πηγές:
‘Human Reproduction’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας