Ενήλικες που χρησιμοποιούν τακτικά αντηλιακό έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιούν αντηλιακό τη δεκαετία του 1990 είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα 15 χρόνια αργότερα, εύρημα που υποδεικνύει ότι το αντηλιακό μπορεί ακόμα να ωφελεί ενήλικες και τα οφέλη να διαρκούν χρόνια.

Οι αριθμοί ήταν μικροί, μόνο 22 άνθρωποι διαγνώστηκαν με μελάνωμα σε 1.600, αλλά υπάρχει το ερώτημα αν η χρήση αντηλιακού απλώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μένουν στον ήλιο για μεγάλο διάστημα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Adele Green, από το Πανεπιστήμιο του Queensland, συνέχισε έρευνα σε περισσότερες από 1.600 γυναίκες στην Αυστραλία, που άρχισε το 1992. Οι γυναίκες είτε έλαβαν συμβουλές για χρήση αντηλιακού είτε έλαβαν αντηλιακό για χρήση με οδηγίες και επίβλεψη έως το 1996.

Δέκα χρόνια μετά τη λήξη της δοκιμής, 11 ασθενείς που βρίσκονταν υπό επίβλεψη, εμφάνισαν μελάνωμα, σε σύγκριση με 22 που έλαβαν τη συνήθη συμβουλή να χρησιμοποιούν αντηλιακό και να καλύπτουν το σώμα τους.

Υπήρχε μείωση 50% και ο κίνδυνος για επιθετικό μελάνωμα ήταν ακόμα χαμηλότερος, μειωμένος κατά 73%, αναφέρει η ομάδα της Green στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’.

Οι Phyllis Gimotty και Karen Glanz, από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δήλωσαν ότι η νέα έρευνα δεν είναι τέλεια αλλά θα πρέπει να απαντά σε πολλές αμφιβολίες. Πρόσθεσαν ότι πρόκειται για τα πρώτα ευρήματα που παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για μείωση των περιστατικών επιθετικού μελανώματος μετά την τακτική χρήση αντηλιακών στους ενήλικες.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχοθεραπεία μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματική [μελέτη]  
Μ. Θεμιστοκλέους: Σε 7 - 8 περιοχές θα χρειαστούμε βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς
Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με πέρυσι - Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία