Νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες που εμφάνισαν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες, μειωμένο μυϊκό τόνο και άλλες νευρολογικές διαφορές, όπως και διαφορές συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Delia M. Vazquez, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι οι δυο πιθανότητες είναι είτε ότι τα νεογνά είναι περισσότερο ευαίσθητα στο στρες και ανταποκρίνονται πιο έντονα είτε ότι είναι λιγότερο ικανά να καταστείλουν την αντίδραση στο στρες.

Η ερευνήτρια εξέτασε τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης στην έγκυο και της ανάπτυξης του νευροενδοκρινικού συστήματος στα νεογνά, που ρυθμίζει την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες, καθώς και τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Η έρευνα περιλάμβανε 154 εγκύους άνω των 20 ετών των οποίων τα καταθλιπτικά συμπτώματα αξιολογήθηκαν στις εβδομάδες 28, 32 και 37 και μετά τον τοκετό. Συλλέχτηκαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο στον τοκετό, για να μετρηθούν τα επίπεδα ορμονών του στρες.

Στις δυο εβδομάδες τα νεογνά υποβλήθηκαν σε νευρολογικές εξετάσεις και εξετάσεις συμπεριφοράς, για να αξιολογηθούν οι κινητικές τους ικανότητες και η ανταπόκριση σε ερεθίσματα και το στρες.

Η ερευνήτρια, Dr. Sheila Marcus, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει κάποιος σε ποια έκταση οι συγκεκριμένες διαφορές είναι αρνητικές ή θετικές ή τι επίδραση μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα.

Μέχρι μια στις πέντε γυναίκες εμφανίζει κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη, ενώ η επιλόχειος κατάθλιψη είναι επίσης συχνή επιπλοκή. Οι ερευνητές προτρέπουν γυναίκες με συμπτώματα κατάθλιψης να απευθυνθούν σε ειδικό.

Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν σε προσεχές τεύχος του περιοδικού ‘Infant Behavior and Development.’

Πηγές:
‘Infant Behavior and Development.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας