Η καθημερινή λήψη ορισμένων αναλγητικών για διάστημα ετών συνδέεται με μικρή αύξηση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα σχετίζονται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το ibuprofen, που συνταγογραφούνται για μακρά χρήση για την αρθρίτιδα.

Ειδικοί δήλωσαν ότι άνθρωποι που τα λαμβάνουν περιστασιακά αντιμετωπίζουν ελάχιστο κίνδυνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ εξέτασε περισσότερους από 100.000 ασθενείς σε 31 δοκιμές.

Ερευνητική ομάδα από την Ελβετία ανέλυσε στοιχεία μεγάλων ερευνών που συνέκριναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με άλλα φάρμακα ή εικονικά.

Ένα από τα φάρμακα, το rofecoxib, αποσύρθηκε το 2004 όταν άλλες έρευνες αποκάλυψαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μεγάλης ηλικίας, με νόσους όπως οστεοαρθρίτιδα και λάμβαναν μεγάλες δόσεις μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθημερινά για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα αύξανε τον κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή μεταξύ 2 έως 4 φορών σε σύγκριση με τα ψευδοφάρμακα.

Ο Peter Juni, του Πανεπιστημίου της Βέρνης, δήλωσε ότι για ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν πόνο λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή όσον αφορά τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων. Ωστόσο, τόνισε ότι τα ευρήματα δεν σχετίζονται με ανθρώπους που λαμβάνουν περιστασιακά αντιφλεγμονώδη για συμπτώματα όπως δυσμηνόρροια ή λόγω τραυματισμού σε αθλήματα.

Το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας ανακοίνωσε ότι όποιος ανησυχεί για τη φαρμακευτική αγωγή του θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Ο Καθηγητής Peter Weissberg, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτό που είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε τακτική βάση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, εκτιμά ότι ορισμένοι ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις ενδεχομένως θεωρούν ότι αξίζει η μικρή αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με τη βελτίωση που φέρνουν στη ζωή τους τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα στοιχεία της έρευνας, που περιέλαβε 116.429 ασθενείς, έδειξαν ότι άνθρωποι με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα έχουν 1% κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα χρόνο.

Όταν λαμβάνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων ο κίνδυνος αυξάνεται σε 2 έως 4%.

Σε 20 κλινικές δοκιμές σημειώθηκαν 554 καρδιακές προσβολές, σε 26 δοκιμές καταγράφηκαν 377 εγκεφαλικά επεισόδια και σε 28 πέθαναν 676 ασθενείς.

Ο Simon Maxwell, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων μόνο όταν είναι πράγματι απαραίτητη για τον έλεγχο του πόνου και στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση, όχι μόνο λόγω πιθανού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και λόγω πιθανής επίπτωσης στο στομάχι.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου