Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό λόγω οιστρογόνων, αλλά η παχυσαρκία αυξάνει ενδεχομένως επίσης τον κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου στο μαστό, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, υπέρβαρες γυναίκες είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης τριπλά αρνητικών καρκίνων μαστού, μια επιθετική μορφή καρκίνου που αφορά 10 έως 20 των περιστατικών.

Η Amanda Phipps, από το ερευνητικό κέντρο Fred Hutchinson του Σιάτλ, της οποίας η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’, δήλωσε ότι το γεγονός ότι ανακαλύφτηκε σχέση με τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού είναι μοναδικό, καθώς από βιολογικής άποψης ο συγκεκριμένος τύπος είναι πολύ διαφορετικός από άλλες μορφές καρκίνου στο μαστό.

Ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει 500.000 άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο και διαγιγνώσκεται σχεδόν σε 1,3 ανθρώπους.

Έρευνες ανακάλυψαν ότι γυναίκες που αυξάνουν πολύ το βάρος τους ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, πιθανόν επειδή τα οιστρογόνα συσσωρεύονται στο λίπος και προάγουν όγκους.

Η Phipps ανέλυσε στοιχεία 155.723 γυναικών, που είχαν εγγραφεί σε μεγάλη έρευνα για την επίδραση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τη σωματική δραστηριότητα σε 307 γυναίκες που είχαν τριπλά αρνητικό καρκίνο στο μαστό και 2.610 γυναίκες με καρκίνο μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων.

Οι γυναίκες με τον μεγαλύτερο ΔΜΣ στην έρευνα είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου μαστού και 39% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σχετιζόμενο με οιστρογόνα.

Η έρευνα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την αιτία δημιουργίας όγκων εκτός από τα οιστρογόνα, υποδεικνύοντας πιθανό ρόλο άλλων αυξητικών παραγόντων ή φλεγμονής, δήλωσε η Amy Trentham-Dietz, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin.

Η Phipps δήλωσε ότι η επίδραση είναι μέτρια, αλλά αν επιβεβαιωθεί από άλλες ομάδες, η έρευνα προσφέρει στις γυναίκες νέους δρόμους μείωσης του κινδύνου τριπλά αρνητικών καρκίνων στο μαστό.

Πηγές:
‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;