Το στρες που κάποιος νιώθει στον εργασιακό του χώρο σχετίζεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ένταση του εργασιακού στρες, στην έρευνα, είχε ανάλογη βαρύτητα και στο σωματικό βάρος και όπως δήλωσαν οι ερευνητές όσο πιο πολύ άγχος νιώθει κανείς στη δουλειά του τόσο πιο πολύ αυξάνεται το σωματικό του βάρος.

Τα ευρήματα αφορούσαν άντρες και γυναίκες. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το εύρημα ότι το στρες συνδεόταν άμεσα με την αύξηση του λίπους της κοιλιάς, παράγοντα που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Το χρόνιο στρες έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών και μεταβολικού συνδρόμου. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι είναι πιθανόν να προκαλεί και παχυσαρκία στους ενήλικες.

Για να ερευνήσουν τις επιπτώσεις του εργασιακού στρες στο σωματικό βάρος οι ερευνητές Eric Brunner, του University College London Medical School, και η ομάδα του εξέτασαν 6.895 άντρες και 3.413 γυναίκες , ηλικίας 35 έως 55 ετών για διάστημα 19 ετών.

Εξετάστηκε το στρες όπως μετράται από το μέγεθος των απαιτήσεων, τη λήψη αποφάσεων και την υποστήριξη που έχει κάποιος από τον κοινωνικό περίγυρο.

Όσοι δήλωσαν ότι βίωσαν στρες σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις είχαν κατά 73% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους δήλωσαν πως δεν είχαν νιώσει ποτέ στρες.

Επιπλέον, η ομάδα αυτή, παρουσίαζε κατά 61% συσσώρευση πάχους στη μέση τους, η περίμετρος της οποίας έφτανε στα 102 εκ. στους άντρες και στα 88 εκ. στις γυναίκες.

Όσοι δήλωσαν πως ένιωσαν ένταση σε μια μόνο περίσταση είχαν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, ενώ όσοι είχαν αντίστοιχη εμπειρία σε δυο περιστάσεις είχαν αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας κατά 24%.

Το ποσοστό αύξησης λίπους στην κοιλιακή χώρα ήταν αυξημένο κατά 17% και 41% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η έρευνα υποδεικνύει ότι το έντονο ψυχολογικό βάρος που νιώθει κάποιος σε συνδυασμό με την έλλειψη στήριξης από τον κοινωνικό του περίγυρο τον οδηγεί σε παχυσαρκία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]