Παγκόσμιας αναγνώρισης έτυχε η χειρουργική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στη νοσογόνο παχυσαρκία, με την αναγνώριση και διαπίστευση του Καθηγητή Χειρουργικής κ. Ιωάννη Μελισσά και της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας την οποία διευθύνει, ως Κέντρο Αριστείας για τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική!

Η εξαιρετική αυτή τιμητική διάκριση του καθηγητή κ. Μελισσά και η αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελείται στην Κλινική Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έγινε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (International Federation for the Surgery of Obesity - IFSO)!

Η αναγνώριση της Μονάδος ως Κέντρο Αριστείας δίδεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα από τον Διεθνή Οργανισμό και μετά από λεπτομερή διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, στην αντιμετώπιση ασθενών με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη.

Το Ιατρικό Προσωπικό της Κλινικής για δύο συνεχή χρόνια (2009-2010) κατέγραψε ανώνυμα σε διεθνή Βάση Δεδομένων, η οποία ελέγχεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας-IFSO ,όλους τους νοσογόνα παχύσαρκους ασθενείς που χειρουργήθηκαν από 20/1/2009 έως 20/1/2011.


Τα σωματομετρικά δεδομένα, οι διατροφικές συνήθειες, τα συνοδά νοσήματα, το είδος της επέμβασης που έγινε, οι επιπλοκές, οι επαναεισαγωγές, η τυχόν θνητότητα, τα απώτερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και οι επανεγχειρήσεις, καταγράφονταν καθημερινά από το προσωπικό της Κλινικής στη βάση δεδομένων που λειτουργεί διαδυκτιακά.

Η πορεία και εξέλιξη των ασθενών μετά τη χειρουργική επέμβαση, δηλαδή η απώλεια βάρους, η ποιότητα ζωής τους, η ίαση και η σημαντική βελτίωση των συνοδών νοσημάτων καταγράφηκε μετεγχειρητικά ως και τον 24ο μήνα.

Aσφαλής και αποτελεσματική η χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας

Τα αποτελέσματα του ΠΑΓΝΗ συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα άλλων Κέντρων Αριστείας 16 χωρών της Ευρώπης και βρέθηκαν απόλυτα συγκρίσιμα και ανταγωνιστικά. Η θνητότητα ήταν μηδενική σε 121 ασθενείς, ενώ διεγχειρητικές επιπλοκές παρατηρήθηκαν μόνο στο 3,3% των χειρουργημένων ασθενών.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές παρουσιάστηκαν σε χαμηλό ποσοστό 8,7% των ασθενών, ενώ χρειάστηκε να γίνει επαναεισαγωγή σε ποσοστό μόλις 3%.

Η ίαση του διαβήτη, αν συνυπήρχε με την παχυσαρκία, παρατηρήθηκε σε ποσοστό 60% των ασθενών που χειρουργήθηκαν, ενώ η θεραπεία της υπέρτασης και της υπνικής άπνοιας σε 55% και 92% αντίστοιχα.

Η Κλινική και οι υποδομές του Νοσοκομείου ελέγχθηκαν με επιτόπου επίσκεψη Επόπτη της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας. Διαπιστώθηκε η επάρκεια του ΠΑΓΝΗ σε υλικοτεχνική υποδομή, ικανή να υποστηρίξει τις απαιτήσεις της χειρουργικής θεραπείας των νοσογόνα παχύσαρκων ασθενών και να εξασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων.

Η έκθεση του Επόπτη αξιολογήθηκε από δυο ανεξάρτητους και εκτός Ελλάδος Κριτές, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας Ισπανό Καθηγητή Antonio Torres και τον τέως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Οργανισμού, Βέλγο Χειρουργό Luc Lemmens, οι οποίοι εισηγήθηκαν την πιστοποίηση του Ιδρύματος και του Καθηγητή ως ‘Κέντρο Αριστείας’.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού αφού αξιολόγησε τις αναφορές των κριτών, τα στατιστικά στοιχεία της Κλινικής και την αναφορά του επιτόπιου ελέγχου, απένειμε την πιστοποίηση ‘Κέντρο Αριστείας Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής’ στην Κλινική εκ μέρους του Παγκοσμίου Οργανισμού Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων (IFSO).

Η διάκριση αυτή απονέμεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Καθηγητής Ι. Μελισσάς είναι ο ιδρυτής της Μονάδας Χειρουργικών Μεταβολικών Νόσων-Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την οποία διευθύνει από το 1999. Έχει ιδρύσει την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) με έδρα το Ηράκλειο.

Έχει οργανώσει το 1ο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας στο Ηράκλειο και το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο του IFSO το 2001 στα Χανιά και έχει υπηρετήσει για 10 χρόνια στο ΔΣ της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας, ενώ το 2006-2007 διετέλεσε Πρόεδρος του IFSO.

Σήμερα είναι μόνιμο μέλος του Board of Trustees του Διεθνούς Οργανισμού.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία