Αμερικανοί ερευνητές αναπαρέστησαν τη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών στο εργαστήριο, παρέχοντας ισχυρές ενδείξεις ότι οι όγκοι δεν πρωτοεμφανίζονται στις ωοθήκες, αλλά στις σάλπιγγες.

Τα ευρήματα μπορούν πιθανόν να παράσχουν στοιχεία σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών, που συχνά δεν προκαλεί αρχικά συμπτώματα και που στη διάγνωση έχει εξαπλωθεί πολύ ώστε οι όγκοι να μη μπορούν να αναχαιτιστούν.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πέμπτος θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες και επηρεάζει 200.000 παγκοσμίως, ενώ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 115.000.

Αρκετές έρευνες υπέθεταν ότι ο καρκίνος μπορεί να δημιουργείται σε άλλο μέρος του οργανισμού, αλλά η νέα έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Dana-Farber στη Βοστόνη, δείχνει ότι πρωτοδημιουργείται στον ιστό των σαλπίγγων.

Ο Ronny Drapkin, σημειώνει στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, ότι προηγούμενες εξετάσεις του ιστού από σάλπιγγες που ελήφθησαν από γυναίκες με γενετική προδιάθεση στον καρκίνο ωοθηκών έδειξαν κομμάτια κυττάρων που αποτελούσαν προγόνους σοβαρών καρκίνων.

Ερευνητές αποφάσισαν να προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου στο εργαστήριο. Έλαβαν κύτταρα από σάλπιγγες και άλλαξαν το γενετικό τους προγραμματισμό ώστε να διαιρούνται σαν τα καρκινικά κύτταρα.

Η έρευνα αναφέρει ότι όπως και τα αληθινά κύτταρα του όγκου τα συγκεκριμένα τεχνητά καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονταν γρήγορα και μπορούσαν να εγκαταλείψουν τον ιστό που τα φιλοξενούσε και να αναπτυχθούν αλλού. Όταν μεταμοσχεύτηκαν σε ζώα οδήγησαν σε ανάπτυξη όγκων που ήταν παρόμοιοι, δομικά και γενετικά, καθώς και η συμπεριφορά τους, με σοβαρό καρκίνο ωοθηκών στον άνθρωπο.

Ο Drapkin δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα κύτταρα των σαλπίγγων είναι η πηγή του καρκίνου των ωοθηκών και προσφέρουν στοιχεία για μελλοντική θεραπεία.

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας