Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να προβλεφθούν οι εναλλαγές της διάθεσης σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, παρακολουθώντας τις σκέψεις και τη συμπεριφορά τους.
Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή εμφανίζουν ακραίες εναλλαγές διάθεσης, που κυμαίνονται από υπερβολική συναισθηματική ευεξία και ευφορία έως βαθιά κατάθλιψη. Στη νέα έρευνα, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Manchester και Lancaster στη Βρετανία, παρακολούθησαν 50 ασθενείς με διπολική διαταραχή για ένα μήνα, εστιάζοντας στον τρόπο που σκέφτονται και δρουν.
Ο επικεφαλής της έρευνας,Warren Mansell, από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δήλωσε ότι άνθρωποι που πίστευαν υπερβολικά πράγματα σχετικά με τη διάθεσή τους, για παράδειγμα ότι ήταν εντελώς εκτός του δικού τους έλεγχου ή ότι έπρεπε να διατηρούνται ενεργοί συνεχώς για να μην καταστούν ‘αποτυχημένοι’ εμφάνισαν περισσότερα προβλήματα διάθεσης σε ένα μήνα.
Αντίθετα, άνθρωποι με διπολική διαταραχή που μπορούσαν να αφήσουν να περάσει η διάθεσή τους σαν φυσιολογική αντίδραση στο στρες ή γνώριζαν ότι μπορούσαν να την ελέγξουν εμφάνισαν καλύτερη εικόνα ένα μήνα αργότερα.
Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για ψυχολογικές θεραπείες όπως η συμπεριφοριστική, που στοχεύουν στην περιγραφή από τον ασθενή της διάθεσής του και στην αλλαγή των σκέψεων σχετικά με αυτή.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychological Assessment.’
Ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν μια μορφή συμπεριφοριστικής θεραπείας σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, που ονομάζεται TEAMS, σε μελλοντική έρευνα.
Πηγές:
‘Psychological Assessment.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε