Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει τις συχνές πτώσεις των ηλικιωμένων και τα επακόλουθα τους, όπως το κάταγμα των οστών ή ακόμα και τον θάνατο. Η άσκηση είναι ευεργετική για την τρίτη ηλικία και την αποτροπή των πτώσεων, κάτι που δε γνωρίζει πολύς κόσμος.
Το 2004 στις ΗΠΑ πέθαναν 15.000άνθρωποι άνω των 65 ετών ενώ 1,9 εκατομμύρια ηλικιωμένοι εισήχθησαν στα νοσοκομεία με κακώσεις στα οστά λόγω των πτώσεων. Σύμφωνα με τον Joe Scott ,ορθοπεδικό της Μασαχουσέτης, με την άσκηση περιορίζεται η μείωση της οστικής πυκνότητας που κρύβεται πίσω από τα κατάγματα.
Η ενδυνάμωση των μυών κρίνεται ωφέλιμη και στην τρίτη ηλικία.
Σύμφωνα με απόψεις ειδικών, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν είναι λιγότερο δραστήριοι και έτσι χάνουν τη δύναμή τους. Επιπρόσθετα παρουσιάζουν προβλήματα στην όραση και την ισορροπία τους.
Η Αμερικανίδα επιδημιολόγος Judy Stevens θεωρεί πως είναι καλή ιδέα να επανεξετάζει κάθε χρόνο ο γιατρός την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς για τυχόν αλληλεπιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ζαλάδες.
Όταν πέφτει ένας νέος έχει τη δυνατότητα να κρατηθεί από κάπου, ενώ οι ηλικιωμένοι έχουν λιγότερη δύναμη και πιο αργά αντανακλαστικά.
Συνηθέστερα είναι τα κατάγματα στους καρπούς, στους βραχίονες, στον αγκώνα και στους γοφούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μεγάλη ηλικία οι άνθρωποι αναρρώνουν πιο αργά σε σχέση με τους νέους. Οσο πιο ηλικιωμένος είναι κανείς τόσο πιο δύσκολα αναρρώνει.
Ορισμένες ασκήσεις όπως η γιόγκα, το τάι-τσι και η προσπάθεια να ισορροπήσει κανείς στο ένα πόδι με κλειστά μάτια μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία των ηλικιωμένων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη