Η διαταραγμένη γνωστική ικανότητα είναι σύνηθες επακόλουθο του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου και πολλές φορές αποτελεί μόνιμη κατάσταση. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο ‘British Journal Of Psychiatry’, η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ενδέχεται να ωφελεί τους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και να τους βοηθά στην ανάκτηση εγκεφαλικών λειτουργιών και στη βελτίωση των ψυχολογικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Ο Dr. Sergio Paradiso και οι συνεργάτες του στο Iowa Carver College of Medicine της Αιόβα διενήργησαν την έρευνά τους σε 47 ασθενείς που βρίσκονταν σε κέντρο αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ορισμένους χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά παλαιάς γενιάς, σε άλλους νέας γενιάς και στους υπόλοιπους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς εξετάστηκαν στις 12 πρώτες εβδομάδες και στη συνέχεια στους 21 μήνες μετά τη χορήγηση των αντικαταθλιπτικών. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων ως προς τη γνωστική λειτουργία και τη λειτουργικότητα των ασθενών στην πρώτη εξέταση όπως και στις επόμενες.

Ωστόσο, στην τελική αξιολόγηση, οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην λειτουργικότητά τους ανεξάρτητα από το αν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Αντίθετα, όλοι οι ασθενείς, εκτός από έναν, στους οποίους χορηγήθηκε το ψευδοφάρμακο εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Σε τελική ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο μόνος παράγοντας που είχε σημαντική, ανεξάρτητη, επίδραση στη βελτίωση της εικόνας των ασθενών ήταν τα αντικαταθλιπτικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά ότι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών ενδέχεται να παίζει κάποιο ρόλο μετά από ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής εμφανίζει ή όχι συμπτώματα κατάθλιψης.

Πηγές:
‘British Journal Of Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας