Δυο νέα καινοτόμα φάρμακα οδήγησαν σε αναπάντεχη παράταση επιβίωσης ασθενών με μελάνωμα, σε 2 χωριστές έρευνες, ανέφεραν γιατροί σε συνέδριο.

Σε μια έρευνα, ένα πειραματικό φάρμακο έδειξε τέτοιο όφελος, σύντομα, σε ανθρώπους με προχωρημένη νόσο που όσοι λάμβαναν άλλο φάρμακο, για σύγκριση, το άλλαξαν μετά από λίγους μήνες.

Το vemurafenib, στοχεύει γονιδιακή μετάλλαξη που βρίσκεται σε περίπου μισά από τα μελανώματα.

Οι νέες έρευνες παρουσιάστηκαν χτες στο ετήσιο συνέδριο ογκολογίας στο Σικάγο και δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘New England Journal of Medicine.’

Το πειραματικό φάρμακο, vemurafenib, στοχεύει σε συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη αποτελώντας την πρώτη στοχευμένη θεραπεία για τη νόσο. Το φάρμακο ήρθε στο προσκήνιο όταν ποσοστό 70% όσων έφεραν τη μετάλλαξη ανταποκρίθηκαν σε αυτό σε αρχική δοκιμή για την ασφάλειά του.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Paul Chapman από το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, ήταν η κύρια για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα και πραγματοποιήθηκε σε 675 ασθενείς οι οποίοι είχαν μη εγχειρήσιμο προχωρημένο μελάνωμα και έφεραν τη γονιδιακή μετάλλαξη, Έλαβαν χάπια vemurafenib, 2 φορές την ημέρα, ή ενδοφλεβίως κάθε 3 εβδομάδες το φάρμακο dacarbazine.

Έξι μήνες αργότερα, 84% των ανθρώπων που λάμβαναν vemurafenib ήταν ζωντανοί έναντι 64% των υπόλοιπων.

Λιγότερο από το 10% εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες, κυρίως εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις, κούραση, διάρροια και απώλεια μαλλιών. Περίπου το 20 έως 30% των ασθενών παρουσίασε μια λιγότερο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Περισσότερο από το ένα τρίτο χρειάστηκε προσαρμογή της δόσης λόγω παρενεργειών.

Η έρευνα συνεχίζεται και πολλοί εξακολουθούν τη λήψη του φαρμάκου.

Εντός μιας ή 2 εβδομάδων από την έναρξη χορήγησης του φαρμάκου, τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές παρατήρησαν βελτίωση και συρρίκνωση σε πολλούς όγκους.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά σε ανθρώπους που ιστορικά δεν ανταποκρίνονταν καλά, δήλωσε η Dr. April Salama, του Πανεπιστημίου Duke.

Οι εταιρίες περιμένουν έγκριση για την πώληση του φαρμάκου και για τεστ γονιδιακή μετάλλαξης σε Ευρώπη και Αμερική.

Το άλλο φάρμακο, Yervoy, δεν είναι χημειοθεραπεία αλλά αγωγή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμήσει τον καρκίνο. Ο Dr. Jedd Wolchok του Memorial Sloan-Kettering πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή σε ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με μελάνωμα.

Περίπου 502 από αυτούς έλαβαν dacarbazine και μισοί έλαβαν επίσης Yervoy. Ένα χρόνο αργότερα ποσοστό 47% όσων έλαβαν Yervoy ήταν ζωντανοί έναντι 36% των υπόλοιπων. Σε 3 χρόνια η επιβίωση ήταν 21% με το Yervoy έναντι 12% με τη χημειοθεραπεία μόνο.

Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται η διάρροια, τα εξανθήματα και η κούραση. Περισσότεροι από τους μισούς που έλαβαν το νέο φάρμακο εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες έναντι ενός τετάρτου όσων έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας