Οι άνθρωποι που εργάζονται σε δουλειές που τους δημιουργούν άγχος παρουσιάζουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε διάστημα ενός χρόνου, αν έχουν ταυτόχρονα μια μη υποστηρικτική συζυγική σχέση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αντίθετα, η ικανοποιητική και υποστηρικτική συζυγική σχέση, ανθρώπων που εργάζονται σε στρεσογόνο περιβάλλον, επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση. Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘American Journal of Hypertension’, ο Dr. Sheldon Tone και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι αγχωμένοι άνθρωποι που βιώνουν μια μη υποστηρικτική σχέση με το σύντροφό τους θα μπορούν να ωφεληθούν από την τακτική μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν και οι δυο παράγοντες μαζί, το στρες και η σχέση, διαδραματίζουν ρόλο στην εμφάνιση της υψηλότερης πίεσης καθώς έχει αποδειχτεί ότι ο κάθε παράγοντας χωριστά συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 229 ζευγάρια για ένα χρόνο, τα οποία δεν παρουσίαζαν υπέρταση.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο πόσο υποστηρικτικοί ήταν ο ένας για τον άλλο οι σύντροφοι. Οι εθελοντές φορούσαν μια συσκευή που κατέγραφε την πίεσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην αρχή της έρευνας και ένα χρόνο μετά.

Όσοι είχαν αυξημένο στρες στη δουλειά και φτωχή σχέση με τον σύντροφό τους είχαν αυξημένη κατά 3 μονάδες τη συστολική πίεση, ενώ χαμηλότερη κατά 3 μονάδες ήταν η συστολική πίεση των ανθρώπων με υποστηρικτική σχέση.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν χωριστά τους άντρες και τις γυναίκες. Η σχέση άγχους, αρτηριακής πίεσης και είδους γάμου ήταν σημαντική για τις γυναίκες αλλά απουσίαζε στους άντρες ,υπονοώντας ότι το φαινόμενο μπορεί να εξαρτάται από το φύλο.

Το στρες που βιώνει κάποιος στον εργασιακό του χώρο ενώ έχει μικρό έλεγχο στις απαιτήσεις της δουλειάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών του στρες. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το αποτέλεσμα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης μπορεί να ανατραπεί από την καλή συζυγική σχέση η οποία ενδέχεται να προκαλεί την πτώση της.

Πηγές:
‘American Journal of Hypertension’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών