Γυναίκες που δεν καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες και να πεθάνουν από σχετικές νόσους σε σχέση με τις καπνίστριες, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιλέχτηκαν περίπου 8.000 γυναίκες στην έρευνα Renfrew and Paisley, από το 1972 έως το 1976. Από αυτές, ποσοστό 40% δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Laurence Gruer, από το NHS Health Scotland, ανακάλυψαν ότι ποσοστό 60% των μη καπνιστριών ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες σε σύγκριση με 40% αυτών που κάπνιζαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το υπερβάλλον βάρος συμβάλλει σημαντικά στον πρόωρο θάνατο.

Ωστόσο, ειδικοί σημειώνουν ότι το κάπνισμα είναι πολύ ισχυρότερος παράγοντας από την παχυσαρκία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’. Αναφέρει ότι το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των μη καπνιστριών παρατηρήθηκε σε ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Σχεδόν 70% των γυναικών της κατηγορίας ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Dr Gruer, δήλωσε, ότι σίγουρα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι αν είναι παχύσαρκος, έχει περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από διαβήτη, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές επίσης υπέδειξαν ότι ο μειωμένος αριθμός καπνιστριών τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί ενδεχομένως να έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα παχυσαρκίας.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι οι μη καπνίστριες που ανήκαν σε ομάδα χαμηλότερου εισοδήματος δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, αν ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο Dr Gruer δήλωσε ότι αν κάποια δεν καπνίσει ποτέ και διατηρήσει το βάρος της στα λογικά πλαίσια τότε αν κερδίζει εισόδημα κάτω του μέσου όρου και ζει σε λιγότερο προνομιούχο περιοχή, μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει πολλά χρόνια και υγιής.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι καταδικασμένη να πεθάνει πρόωρα μόνο επειδή τυχαίνει να μην έχει υψηλό εισόδημα.

Ο Καθηγητής Johan Mackenbach, από το Erasmus Medical Centre, στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το κάπνισμα είναι ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για θνησιμότητα, σε σχέση με τους περισσότερους άλλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;